WORK FROM HOME ; SUSAH KE SENANG?


Assalamualaikum

WORK FROM HOME ; SUSAH KE SENANG? | Hi! harini hari ke berapa eh kita semua menjalani perintah kawalan pergerakan? mula mula haritu duk kira juga kan dari hari ke hari sebab taksabar nak keluar rumah, lepas dah masuk fasa 2 dah tak kisah dah haha sampaikan hari pun lupa oi!


Work From Home

siapa sini yang kena or terpaksa work from home? korang rasa work from home (WFH) ni susah ke senang? sebab kalau pada sha ada baik buruk dia juga haha taktau la kalau korang rasa best work from home ni. meh kita senaraikan dulu apa yang best work from home;



BENDA BEST PASAL WFH

πŸ‘‹ boleh mula buat kerja ikut masa kita sendiri

so kalau kerja kat tempat kerja, ada waktu kena masuk office kan. kalau kerja dari rumah, bangun pagi boleh sediakan sarapan dulu, basuh baju dulu, sidai kain semua, nak advance sikit masak dulu! kahkah

πŸ‘‹ jimat perbelanjaaan

jadi bila mana WFH ni memang dapat jimatkan perbelanjaan la kan, takpayah isi minyak kereta, makan kat rumah. tapi jangan tershopping online pula

πŸ‘‹ banyak masa kat rumah

bila dah namanya kerja dari rumah ni, settle kerja untuk harini boleh start baring baring, tengok kdrama haha!

apa lagi ea yang bestnya dapat WFH ni? sha rasa ni je kot? meh kita senaraikan yang takbest pulak pasal WFH

BENDA TAK BEST PASAL WFH

πŸ‘‹ susah nak siapkan kerja

kalau kat office, persekitaran kita memang office.orang buat kerja.orang buat kerja. tapi bila kat rumah ni, kang ayam berkokok kita bangun gi tengok, kang ada bunyi apa apa pi check pastu terbabas sembang dengan mak ke ayah pulak kat dapur haha!

πŸ‘‹ asyik nak makan

duduk rumah ni kan, kalau dahaga pun tiba tiba boleh makan nasi! eee stresss! niat pergi dapur nak minum air sekali ternampak lauk bawah tudung tu sedap, apa lagi makan la dulu. ha dah banyak mana masa habis

πŸ‘‹ asyik nampak katil

kalau ada bilik khas untuk buat kerja oklah, kalau macam sha buat kerja semua dalam bilik tidur je hahaha terpusing sikit je nampak katil pastu eh nak baring kejap ehh tetiba dah sejam duk main phone atas katil. kerja? kelaut

πŸ‘‹ masalah internet

bila semua duk rumah ni, internet pun jadi slow sebab ramai sangat guna. sekali loading takboleh masuk lagi, 10 kali refresh takboleh juga, last last giveup pergi sembang dengan ayam kat luar haha


pada sha susah ke senang WFH ni atas diri sendiri haha kalau sha kadang rasa mudah je kadang rasa susah juga la. sha sememangnya dah WFH since last year pun, tapi selalunya siang takda cousin sebab dorang sekolah, tapi bila PKP ni semua ada kat rumah, ya ampun nak siapkan satu satu kerja pun susah huhu

kang nak bukak laptop, ajak main monopoly la, kang ajak masak la, pastu tetiba ajak berkebun la hahaa stress kita! sha pulak dah orang ajak sentiasa on hahaha pastu cakap malam karang la buat, bila malam adik pulak main laptop haih macam macam

korang macam mana pula? susah ke senang? 


13 Comments

  1. pada fea, mudah jugak. mungkin sebab line laju. tapi yang x bestnya, x semua murid ada line nak buat keja sekolah huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklah line laju! sini kadang kadang sejam loading tak habis haha

      Delete
  2. untuk akak sebab keja akak sebagai Setiausaha, tak byk pun boleh buat dari rumah. Memang job skop akak kena kena keja di ofis membantu bos. jadi tak banyak keja boleh buat kat rumah. Tapi betul yang sha share kebaikan & keburukan WFH ni..part shopping online tu, paling tepat..boleh kata seminggu, 2-3x akak & husben asyik menyopping kat shopee..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tambah tambah bila payment blog masuk xD

      Delete
  3. nasib baik dekat rumah ni line internet ok, klau tak pishanggg..

    ReplyDelete
  4. saya dah 6tahun wfh dengan suami. mula2 mmg kelam kabut. lama2 ok. semua benda kena ada plan. tips yg saya guna dr dulu bangun awal 4pg.

    ReplyDelete
  5. Susah nak focus..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. Bagi saya lagi susah. Sebab line Internet slow dan kadang2 susah nak siapkan kerja. Tengah buat kerja tiba2 buat benda lain pulaπŸ˜….

    ReplyDelete
  7. WFH sekarang... sebelum PKP pon dah memang dok wat balik kerja ke rumah... except for sekarang totally dok rumah. Tapi time PKP ni, WFH lebih macam cuti drpd kerja... hahaha.. I enjoy myself!

    ReplyDelete
  8. ehehe bergantung pada tahap kekuatan seseorang itu haha.. kalo tngk adik spupu yang sangkut kat rumah saya ni dia tewas haha.. nasib keje designer so boleh juga curik2 masa.. selalu dia tewas sbb tngk saya tngk movie la..

    ReplyDelete
  9. Akak memang WFH jadi tak terasa sangatlah bab kerja ni. Yang ketara berubah bab online shopping hehehe kerja asyik browse barang je πŸ˜‚

    ReplyDelete