CARA EDIT COVER DI HIGHLIGHT INSTAGRAM


Assalamualaikum

CARA EDIT COVER DI HIGHLIGHT INSTAGRAM | Hi korang! salam jumaat semua :) siapa kat sini suka buat ig story? haha kita geng! sha lebih suka post di ig story berbanding di feeds ig. sebab? sha pun taktau lah sebab dia, tapi ig story ni umpama live update lah. taksemua benda sha rasa nak letak kat feeds, benda yang cun sedap mata dilihat nak la letak kat feeds, kalau selfie hodoh hodoh letak kat ig story je lah :p


alang alang tu takpa kan promote ig sendiri? :p nampak tak highlight yang ada tu? baru ja tu tadi tukar hahaha selama ni main letak ja gambar mana yang cun as cover highlight. korang boleh je upload gambar yang korang nak sebagai cover tu kat story ig pastu nanti set as cover, tapi yang sha nak ajar ni upload terus kat highlight tu which mean takkan naik kat story korang. 

Step 1 : tekan & hold ig story tu sampai naik macam bawah ni & ambik edit highlight



Step 2 : click kat "edit cover"


Step 3 : click "icon gallery" dan pilih la gambar yang korang nak letak as cover tu, centre kan elok elok, resize pe semua ok?


Step 4 : clik "done" dan settle~


kalau korang rasa cara ni macam leceh sikit, boleh la guna cara yang sebelum ni, buat ig story - highlight kan- set as cover. sha ada buat screenrecord tuto ni, boleh tengok kat bawah ↓




hope its help you! bye :)

updated! : nah cover untuk highlight ig story haha saja buat sebab bosan

  

    

    


   

    

and youre welcome! :)


16 comments:

  1. thanks for sharing akak br tahu ni

    ReplyDelete
  2. good tutorial.. sebenarnya.. mama tak reti nak guna ig story.. nak buat highlight pun tak reti. dalam ig mama yg ada tu ter eksiden buat je.. pastu dah tak reti nak buat dah haha

    ReplyDelete
  3. dear, icon tu design sndr ke guna template mana?

    ReplyDelete
  4. thanks sharing.. tapi saya x berapa aktif sgt dkt ig..


    https://aerillhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Rajinnya sha. Suka kak ana tgk. Kemas. Kak ana main upload je ikut event.

    ReplyDelete
  6. Nice sharing, selama ni tak tau nak edit...

    ReplyDelete
  7. tq dear! ce tgk akak buat ok tak https://www.instagram.com/vitaminsyaza/

    ReplyDelete
  8. rajinnyaaa hehe akak tibai je tepek gambar apa. boleh consider ni nak buat lawa2.. nice sharing ^^

    ReplyDelete
  9. Rajin sangat ni. My IG story selalu di archieve kan je so tak sempat la nak buat cover highlight ni.

    ReplyDelete
  10. Rajinnya Sha..k.fiezz jarang update kat IG story tu....kadang2 je...nk buat edit2 tu,nnti time mood ghajin dtg, boleh try..nice sharing sha..

    ReplyDelete
  11. ala..camno step num 1 tu..huhu xreti teman..

    ReplyDelete
  12. rajinnya sha! comel ja kan instagram skrng ada highlight mcm ni. btw yg sha buat tu cun!

    ReplyDelete
  13. thanks 4 sharing karang x de keje sy nk godek IG sy tu haahha

    ReplyDelete