Subscribe to my Newsletter

RESEPI KULIT KARIPAP SEDAP!

Assalamualaikum

RESEPI KULIT KARIPAP SEDAP! | Hi korang! Nak dengar cerita tak? saya ni hantu karipap 😂 dulu masa kerja, setiap hari breakfast karipap! kalau takdapat karipap saya macam malas je nak buat kerja.

jadi disebabkan saya ni hantu karipap, eh jap, bukan hantu karipap tapi hantu kulit karipap! saya akan beli karipap tapi inti saya buang 😂 pelik kan? selalu orang marah kalau dapat inti angin tapi saya lagi suka haha

disebabkan kegilaan saya terhadap karipap dan masa PKP haritu, saya pun try la buat. takda la susah mana pun 😆 tapi masa mula buat haritu masin gila kulit karipap tu tapi sebaik time tu puasa 😂 so jiran jiran takda la cakap apa kan haha. tapi sekarang dah pro ok nak buat kulit karipap, jadi meh saya kongsikan resepi untuk korang!

RESEPI KULIT KARIPAP SEDAP SUKATAN CAWAN

Bahan - bahan ; 

✨ 4 cawan tepung gandum

✨ 1 senduk penuh majerin/planta

✨ 2 sudu minyak masak

✨ air sejuk (dari peti ais)

Cara - cara ;



✨Cairkan majerin dan masukkan minyak masak

✨ Masukkan tepung gandum ke dalam bekas & tuang majerin + minyak, kemudian gaul guna garfu sehingga sebati (jangan gaul guna tangan 😂 kang melecur pulak)

✨ Bila adunan dah suam sikit, masukkan air sedikit demi sedikit sehinggalah menjadi doh

Bila dah siap doh, tunggu apa lagi ambik inti dan jadikan karipap 😆😋



Inilah hasil selepas mengkaripap selama sejam. saya guna acuan je sbb takpandai nak kelim sendiri 😂 dah banyak kali belajar tak pandai pamdai jugak, takpalah acuan kan ado ðŸĪŠ



dah siap kelim, tunggu apa lagi? goreng la! sedia untuk dimakan karipap inti angin saya ðŸĪŠ memang puas hati kalau buat sendiri, nak inti ke taknak inti ke tu semua pilihan anda hehehee

ps : botol air tu dari kak fiez ðŸĪŠ kita masih simpan sampai sekarang hehehehe (entry berkaitan)
 


Post a comment

23 Comments

  1. Terbalik daripada kebiasaan. Selalunya orang suka makan inti karipap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha 😂 tu la tu. saya suka makan tepung ðŸĪĢ

      Delete
  2. Hi...jom join GA ni!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2021/03/giveaway-raya-bersama-shida-radzuan-blog.html

    ReplyDelete
  3. wahhh heheheh x tau laaa rajin ke idok nak buat karipap ni..
    so far x pernah buat lagi... seigt sekali je kot tlg mak buat zaman sek...
    pastu. dah xde dah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe banyak sgt masa kat rumah 😂 tu saya buat sendiri

      Delete
  4. betul.. letak air sejuk nanti rangup hee :)

    ReplyDelete
  5. ingtkn karipap isi angin tu cuma menyindir karipap kentang tak cukup isi kentangnya., huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha acilah tu 😂 saya main letak nama je hehe

      Delete
  6. Lagi suka ye kalau dapat karipap angin hahaha, first time jumpa orang suka kulit karipap ni hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ðŸĪĢ kalau dpt karipap inti angin bersyukur sangat! haha

      Delete
  7. cantik nampak kemenjadian dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe guna acuan ðŸĪŠ kalau sendiri mmg tak jd karipapp hehe

      Delete
  8. comel-comel jer karipapnya..cantik..elok je bentuk dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ni size tak besar tak kecik. mmg mudah nak makan hehe

      Delete
  9. wowww,nampak senang jaaa buat tuu :)

    ReplyDelete
  10. Yeayyy! Kita geng hantu karipap! Resepi kulit karipap yang akak guna pun letak air sejuk 😊

    ReplyDelete
  11. Pandainya buat karipap. Cantik hasil kulit karipap tu. ploles nampaknya. Suka makan karipap tapi saya tak pandai buat karipap. tahu makan je. huhu

    ReplyDelete
  12. Tros lapar plak baca entri ni.
    I dah lama tak buat karipap.

    ReplyDelete