BUAT MAC & CHEESE PUN FAILED KE?

 Assalamualaikum

BUAT MAC & CHEESE PUN FAILED KE? | Hi! malam malam cerita pasal makanan pulak kan πŸ˜‚ so semalam belek belek almari, tengok barang apa yang kena topup lalu terjumpalah macaroni yang bakal expired 28hb nanti.

tak ingat sebenarnya bila beli macaroni tu πŸ˜‚ tapi tinggal sikit jelah, maybe masa mula mula pindah masuk rumah ni. sha pulak jarang la lapar macaroni haha kalau lasagna tu selalu la.

duk fikir fikir tengok ada lagi cheese keping dalam peti ais, so buat la mac and cheese. tapi masalahnya cheese pun ada dua keping je 🀦🏿‍♀🀦🏿‍♀

tengok bahan semua cukup, sha pun buatlah ikut resepi kat tiktok tapi eh kenapa lain macam sangat rupanya 🀣 taksama pun dengan kejadian yang dorang buat

tengoklah rupanya macam mana, dengan minyak dari buttercup bertakung 🀣 macam macaroni campur telur pun ada hahaha! sebaik sha letak setengah je macaroni rebus, 1 slice cheese dengan susu sikit.

yang membuatkan 1st try ni failed sebab sha letak susu sikit sebab nak minum susu tu sambil makan nanti 🀣 pastu butter letak banyak gila sebab nak habiskan.

lepas tu sha gunakan bahan bahan yang tertinggal tadi dan buat semula, alhamdulillah jadi hahaha tapi rasa kosong sebab tak add on hotdog ke chicken slice ke 🀣 tapi takpelah janji boleh makan dan makan banyak jadi muak hahaha!

MAC & CHEESE DAH JADI! 

Bahan :

πŸ‘‰πŸ½ macaroni (direbus terlebih dahulu)

πŸ‘‰πŸ½ cheese keping (ikut byk mana nak)

πŸ‘‰πŸ½ susu full cream 3/4 kotak kecik

πŸ‘‰πŸ½ butter 1 sudu

πŸ‘‰πŸ½ tepung 1 sudu


Cara - cara :

πŸ‘‰πŸ½ Cairkan butter

πŸ‘‰πŸ½ Masukkan tepung dan gaul 

πŸ‘‰πŸ½ Masukkan susu dan gaul

πŸ‘‰πŸ½ Masukkan cheese dan gaul

πŸ‘‰πŸ½ Masukkan macaroni dan gaul! 


Dah siap πŸ˜‚


Ni bukan kali pertama sha masak dan failed πŸ˜‚ yang pasti sha akan masak lagi sampai jadi! takjadi juga? beli jelahhh haha sekian πŸ˜‹


10 Comments

  1. ehh,, nampak sedapp..bagus buat sampai jadikk.ehhehe..Tahniahhhhhhhh! Bagusnyaa rajin..ahhahahaa

    ReplyDelete
  2. berjaya selepas gagal itu manis dan indah.

    ReplyDelete
  3. ehhehe kalau da lapar dan craving. tak jadi takpa. asal boleh makan hehehhe

    ReplyDelete
  4. Nad guna prego mac and cheese je.. Hehehe.. Nampak sedp pulak

    ReplyDelete
  5. jangan givap sha, boleh cuba lagi ...kadang rupa jer buruk tapi rasa masih sedap ....kan kan kan

    ReplyDelete
  6. Mac & Cheese guna sos prego sedap. Beli yang cheese tu. Tambah pulak cheese tarik lagi sedap. Okay tu boleh belajar dari kegagalan :)

    ReplyDelete
  7. adoi...xpela, x jadi pun kita yg makan hehehe...xpe, next boleh cuba lagi sha...

    ReplyDelete
  8. ni buat terliuq ni...hadoiii. Kalau tak jadi, buatkan sampai jadi dan pasti akan jadi...hehe

    ReplyDelete