BOBA WARNA MERAH??! PLUS RESEPI #quarantineday8


Assalamualaikum 

BOBA WARNA MERAH??! PLUS RESEPI | Hi. buat apa tu? sejak sejak PKP ni memang rajin nau masuk dapur, sehari lebih 20 kali apa masuk dapur haha dalam pada tu pening juga nak masak apa hari hari haih. jadi semalam sembang sembang dengan cousin kitaorang decide nak buat boba sendiri!


kitaorang kalau nak masak apa memang cari yang mudah je, so kitaorang pun buatlah boba guna 4 bahan!

Bahan - bahan :

πŸ‘‹ 1 cawan gula perang 
πŸ‘‹ 1/2 cawan air
πŸ‘‹ 2 cawan tepung ubi kayu
πŸ‘‹ 1/2 sudu kecil pewarna merah sebab pewarna hitam takda

Cara - cara buat boba :


πŸ‘Œ larutkan 1/2   cawan gula perang dengan 1/2 cawan air menggunakan apikecil
πŸ‘Œ masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit sehingga adunan bercampur dengan sebati
πŸ‘Œ keluarkan adunan dan letakkan ke atas permukaan yang sejuk dan bersih
πŸ‘Œ masukkan 1/2 sudu kecil pewarna 
πŸ‘Œ uli doh sehingga doh menjadi sekata dan tidak melekat
πŸ‘Œ bulatkan doh menjadi bentuk bulat kecik kecik
πŸ‘Œ kemudian, masukkan lebihan air bersama 1/2 cawan gula perang dan masukkan boba ke dalam serta rebus selama 45 minit
πŸ‘Œ setelah masak, masukkan boba ke dalam air sejuk


beginilah rupa boba saya! yang warna pink tu sebenarnya teh ais hahaha tapi saja letak pewarna xD sekali jadi warna pink baq hang hahahaha sebaik rasa taklari, warna ja lari banyak :p nak buat boba ni takmudah dan tak senang sebab rasa macam lama nak buat tapi nak makan kejap je hahaha 

maaflah kepada pencinta boba sebab saya dah rosakkan resepi boba anda xD sapa suruh pewarna hitam susah nak jumpa 😠😠😠😠 okbaiii hehehekk


14 comments:

  1. Perghh ini betul2 rajin ni buat boba sendiri. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim musim pkp ni takda benda nk buat haha xD

      Delete
  2. Waalaikumussalam. Wah sangat menarik ni 😍

    ReplyDelete
  3. Rajin nye buat Boba, menarik warna pink

    ReplyDelete
  4. senangnya nak buat pula, guna tepung ubi kayu jak.
    boleh try ni nnt.

    ReplyDelete
  5. ya Allah awak ni hipster sangat….hahahahhahaha!

    kreatif, boleh juai dah ni!

    ReplyDelete
  6. woaaaaaa new recipe haha. amazing !!! XD

    oh i love your header btw. a new one? rasanya before this lain kan

    ReplyDelete

My Instagram