8/26/2019

KE LANGKAWI BALIK HARI WITH LOVE

by , in

Assalamualaikum

KE LANGKAWI BALIK HARI WITH LOVE | Hi korang! so 18 ogos yang lepas, sha bersama bf, kawan baik dan adik ke langkawi! πŸ₯³ first time bershort vacay dengan dorang hahaha mybe many more in the future *sambil sambil usha Pakej Percutian ke Korea 🀭 so yeah, meh nak cerita apa yang kitaorang buat the whole day!


BOOK TIKET LAST MINIT

so bf sha sampai kedah pagi sabtu, tapi masa tu belum beli tiket lagi. haritu kan selalu ribut la hujan lah πŸ˜‚ takut betul nak beli tiket, takut hari nak pegi hujan ke apa hahaha! so malam 17 ogos tu, otw hantar adik bf ke sekolah dia, sha decide nak beli tiket. ye sekarang tiket langkawi beli online je korang, mudah! book lah tiket pergi dan balik untuk 4 orang dewasa. harap harap tak hujan la esok tu 🀲🏻

HELLO LANGKAWI! IM COMING

jadi sha book tiket pukul 8.30, sha suruh bf pickup pukul 7 tapi 7.15 gitu baru sampai hahaha then terus pickup kawan then gi kuala perlis. sampai jeti kuala perlis dah pukul8 macam tu, tak breakfast apa semua tau terus scan qr code then duduk kat kerusi tu πŸ˜‚ lapar wehhh takmakan dari petang. then diaorang panggil untuk naik feri tu kan, tunjuk je qr code tu then bgtau 4 orang settle.


alhamdulillah feri kitaorang naik masa pergi laju πŸ˜‚ jadinya sejam jelah dah sampai. bila sampai tunggu kereta sewa datang pickup, kitaorang sewa kereta Saga RM50 sehari, ok lah kan? then lepas ambik kereta tu terus gi sarapan πŸ˜‚ kitaorang singgah kat random gerai tepi jalan je sebab malas haih nak cari kat mana nak makan pe semua.




HAJI ISMAIL GROUP (HiG)

lepas settle makan taktahu nak kemana, jadi cakap jelah kita gi jelah beli coklat dulu pasni baru jalan jalan tempat lain hahaha. masuk situ dekat sejam jugak la, lepas ambik letak lepas letak ambik semula πŸ˜‚ tak kira orang duk pesan lagi πŸ˜‘ rasa macam ambik sikit je, sekali bayar RM105 🀣 sabar jelah

hasil tangkapan dari HiG & kedai tepi makam mahsuri

MAKAM MAHSURI

next, sebenarnya makcik sha ada pesan suruh beli minyak ni ha. siap bgtau nama kedai tapi takbukak pulak πŸ˜‚ tapi kedai sebelah tu pun ada je, suruh beli bam 3 botol RM5. ambik 12botol ha puas hahahaha. lepas dari sini kitaorang macam dah lost dah nak pergi mana, tapi masa ni pukul12 macam tu la. nak gi makan macam baru je lepas makan πŸ˜ͺ

PUSING PUSING LANGKAWI TANPA ARAH

menyesal rasa sebab takbuat tentatif πŸ˜‚ jadi taktahu nak pergi mana, last last duduk dalam kereta pusing pusing langkawi. entah la kemana kawan bawa, bila sampai patah balik 🀦🏼 pastu last last google jelah tempat nasi arab tu! hahahaha

NASI ARAB KAKI GUNUNG CAFE


ini adalah tujuan utama bawak bf ke langkawi tau tak πŸ˜‚ sha dengan kawan sha memang hantu nasi arab hahaha tambah tambah kalau nasi arab kambing πŸ˜‹πŸ˜‹ so dah sampai situ, order lah nasi arab yambing 2 & chickencop 1. sha dengan bf share je nasi sebab sha selalunya takhabis makan nasi tuπŸ˜‚ masa kitaorang makan tu, boleh pulak hujan πŸ˜‚ yaAllah cuak dah ha, sebaik kejap je hujan then dah okay balik. alhamdulillah 😍

TANJUNG RHU


lepas makan, kawan sha call kawan dia yang memang stay langkawi tanya mana nak pergi kalau waktu gini, dia suggest tanjung rhu. so kitaorang pun pergi lah tengah tengah hangat tu kan. dah sampai macam pishang taktahu nak buat apa 🀦🏼



ambik gambar then cakap jom lah gi tempat lain hahaha

PANTAI CHENANG


last tempat kitaorang pergi adalah pantai chenang ✨ tapi kejap je pergi ha, sebab kejar masa tiket balik pukul6 korangg!!! masa otw chenang dah pukul4 lebih dah. sampai situ, ambik gambar semua then balik hahaha

BYE LANGKAWI, JUMPA LAGI

lepas dari chenang tu, pulangkan kereta then kejar feri hahahaha. sha ni jenis kalau apa apa suka sampai awal sebab taknak terkejar kejar tapi kawan sha jenis relax 🀦🏼 takpa sempat, sempat hahahah memang la sempat tapi penat πŸ₯΄ then dah masuk feri, duduk duduk je ha terus tidur kawan sha dengan adik niπŸ˜‚ letih nau dorang eaah



masa balik dapat feri slow so sampai jeti 7.20 macam tu la. then sebelum balik tu singgah dulu mcd kangar 🀣 alang alang dah keluar kan then gi hantar kawan, hantar adik, hantar sha, bf balik motel. settle langkawi balik hari kitaorang πŸ₯³πŸ₯³πŸ₯³πŸ€ͺπŸ€ͺ



8/25/2019

ALHAMDULILLAH SELESAI IBADAH QURBAN

by , in

Assalamualaikum

ALHAMDULILLAH SELESAI IBADAH QURBAN | jadi tahun ni sha berpeluang mendapat 1 bahagian lembu korban untuk kampung sha. masa dorang tanya sha, dah buat korban ke, sha terus tanya makcik. makcik cakap takpernah, alhamdulillah rezeki. jadi 11 ogos haritu, awal awal pagi dah bersiap takmacam selalu, tghari baru nak bersiap sebab tu pun nak keluar.


jadi pagi 10 Zulhijjah 1440, sha dah ready dah kat rumah cousin sebab lembu tu akan dikorbankan kat rumah cousin then nanti daging daging tu akan diagihkan kerumah rumah dan juga dibuat kenduri di masjid. sha ada dari awal sampai habis semula haha termasuk basuh periuk ok :p


masa ni dalam pukul 10 lebih jugak la, semua yang nak buat korban tu kena niat dulu. lepas semua dah niat barulah lembu tu akan disembelih. haritu kat sini tumbang dua ekor lembu. jadi ni lembu pertama dan dibawah ni lembu kedua


selesai sembelihkan dua lembu ni dalam pukul 11 lebih jugak rasanya, pastu daging yang nak dibuat kenduri dihantar ke masjid dan yang nak diagihkan akan dibungkus sama banyak


lepas kejadian ni, sha terus ke masjid sebab nak tengok keadaan kat sana pula hahaha tapi malangnya phone buat hal. takboleh bukak camera langsung! jadi takda la gambar masa kenduri tu. alhamdulillah ramai juga yang datang. settle majlis pukul 5 macam tu, sha balik rumah rehat kejap sebab pukul6 ada kerja lagi (see letihkan?) ok next postttt

hahaha bye!



8/25/2019

SAPIKAH JADI PEMBANTU RUMAH?

by , in

Assalamualaikum

SAPIKAH JADI PEMBANTU RUMAH? | Hi korang! lamanya tak bercerita pasal personal kat sini hahaha, rindu masa hari hari rasa nak update blog :3 actually ada banyak benda nak cerita dan memang akan diceritakan tapi slow slow hahaha so harini sha nak mulakan dengan cerita jadi pembantu rumah a.k.a maid :p


MACAM MANA BOLEH JADI MAID PULA?

sebenarnya sha memang duk fikir macam mana nak cari duit sebab ada plan nak gi bercuti masa bulan 8, lepas solat malam tu duduk termenung atas sejadah sambil baca selawat tafrijiyyah (BACA SINI KELEBIHAN SELAWAT TAFRIJIYYAH) lepas tu ada call masuk, dari cikgu sha! cikgu shalhah call hahah pelik lah kan kenapa cikgu call pulak, ada apa apa yang jadi ke?

lepas sembang sembang, cikgu cakap cikgu tengah cari orang nak bersih rumah dia, dia cakap lah ada tak kawan kawan yang tak kerja. hehehehhehee sha pun offer lah diri :p cikgu cakap ok, esk datang rumah. Allah rasa macam eh kejapnyaaa Allah dah bagi rezeki T____T 

so keesokkan harinya tu, sha dengan nzirah pun pi lah rumah cikgu. bermula lah kerja kami sebagai maid selama 20 hari. pagi pagi bila dah sampai tu, sarapan dulu ;P orang tanya start kerja pukul brapa pun taktau nak bagitau sebab kadang kadang sampai 9.30 kadang kadang 9.40 kadang kadang 10 :p lepas sarapan tu baru start kemas rumah, rumah cikgu takdalah kena mop + sapu sampah hari hari pun, yang wajib hari hari adalah basuh baju + masak.

selama 20 hari kerja dengan cikgu, rasanya ada 2 3 hari je kot yang takmasak. memang banyak jugak la belajar masak dengan cikgu termasuklah buat karipap! kitaorang akan makan tengahari dengan cikgu then baru balik. so waktu untuk balik tu ditentukan dengan pukul brapa habis makan la hahaha githew.

walaupun kerja maid, seminggu cuti 2 hari tau :p dan ada jugak lah cuti yang kitaorang minta sebab ada urusan. start kerja 3 Julai dan last day 3 Ogos. sha terpaksa minta behenti sebab bulan 8 bulan paling penat sekali hahaha. nanti sha cerita la satu persatu :3

best tau kerja maid ni, dengan cikgu sha la hehehehe sebab setidak tidaknya boleh belajar macam mana jadi suri rumah :p pastu belajar banyak resepi pulak dengan cikgu, tak termasuk lagi tips tips yang dia bagi masa tgh memasak. rindu jugak nak kerja semula tapi takleh lah kerja maid ni hahahaha berat naik 3 kg kot haritu! makan je kerja sebab selalu memasak kan. tapi ni salah satu pengalaman yang sha takkan lupa lah, sebab tak pernah terfikir pun nak jadi maid hahaha

oklah bye! tunggu update seterusnya (bajet macam ada orang baca)~
8/23/2019

TIDUR LENA SETIAP MALAM DENGAN BANTAL DAG

by , in

Assalamualaikum

TIDUR LENA SETIAP MALAM DENGAN BANTAL DAG | hi korang! fuh lega rasanya akhirnya dah lepas bulan yang super duper memenatkan! tidur malam tak lena oi asyik fikir kerja kerja kerja. nanti nantilah cerita pasal "kerja" apa yang penat sangat tu. sekarang nak cerita pasal "benda" yang buat sha tidur lena sampai malas nak bangun :p 

well, rahsia tidur yang lena adalah dengan bantal yang empuk kan! jadi demi mendapatkan tidur yang lena dan selesa, sha pun apa lagi carilah bantal yang baru sebab bantal lama dah mula buat sha susah nak tidur sebab dah jadi nipis! sekarang ni zaman moden korang, nak beli bantal pun cari online. terjumpalah website Das Abdul Global (DAG)! kalau korang nak tau DAG ni antara brand bantal terbaik di Malaysia tau!

MENGENAI DAS ABDUL GLOBAL SDN BHD


Bagi Tuan Das Abdul yang merupakan bekas Jurutera Awam dan juga pernah berjawatan sebagai Pengurus Am di sebuah Resort di Kelantan, beliau mula tercari-cari peluang bisnes sehingga mendapat idea untuk menjual bantal hotel di ‘car boot sale’.

Bukan mudah untuk beliau bermula dengan meninggalkan zon selesa, dan mengambil keputusan untuk berhenti kerja sebagai Jurutera Awam dan cuba terjun dalam bidang perniagaan bantal di ‘car boot sale’. Dengan itu, beliau mula mengambil keputusan untuk menghadiri program Richworks demi memperkasa perniagaan bantalnya.

H-CLASSIC MENJADI PILIHAN HATI!


sebab utama sha pilih bantal jenis H-Classic ni adalah sebab bantal ni tak terlalu lembut dan juga tak terlalu keras. sha yakin dan pasti gitu yang bantal ni memang best dan harga pun masih didalam bajet sha :D kalau korang nak tau, bantak H-Classic ni bantal hotel bertaraf 4 bintang tau! bantal hotel DAG amat berkualiti tinggi tau, sebab kalau tengok dari segi jahitan dan penggunaan material pun memang nampak bantal ni boleh tahan lama. paling best bantal ni boleh dicuci dengan menggunakan mesin basuh! 

A good pillow is key to a good night's sleep. Everyone must choose a right pillow for a better sleep cause good pillow is as important as having a comfortable, supportive mattress for a good night's sleep.

HARGA DAN SERVIS DARI DAG OK KE?




pada sha kalau bantal H-Classic ni memang sesuai sangat dengan harga yang ditawarkan, memang takda rasa menyesai sikit pun tau beli :p even sha siap recommend kat geng - geng, makcik semua nanti kalau nak beli bantal beli je kat DAG haha. oh ya kalau korang nak beli bantal dari DAG, korang kena isi form kat website dorang then nanti ada reseller yang akan contact korang. macam sha haritu, seller tu contact pagi dalam pukul 10, pkul3ptg dah dapat bantal! laju nau kan servis dia? dapatlah malam tu sha tidur dengan bantal baru~\


PENGALAMAN GUNA BANTAL DARI DAG




bila guna bantal Hotel DAG Pillow ni kan, memang letak kepala je asyik nak lelap je haha. sebelum ni sebab penat sangat kan time siang, malam mesti susah tidur. kadang 3 4 pagi baru tidur pastu bangun 6 pagi, letih ya amat :') tapi semenjak ada bantal DAG ni alhamdulillah tidur makin teratur haha kadang kadang sampai terlajak siang pun nak tidur hahaha! lepas ni kalau cari bantal memang akan cari kat DAG jugak lah! hiks

SEBAB KENAPA PILIH BANTAL DARI DAG 



- Mudah Dicuci
- Tidak berdebu & anti Hama
- 100% kualiti bantal hotel
- Lembut dan selesa

MACAM MANA NAK DAPATKAN BANTAL DARI DAG?



𝕀ℕ𝔾𝔸𝕋 𝔻𝔸𝔾 , 𝕀ℕ𝔾𝔸𝕋 𝔹𝔸ℕ𝕋𝔸𝕃 ℍ𝕆𝕋𝔼𝕃
8/21/2019

SAME DAY FLOWER DELIVERY | LITTLE FLOWER HUT

by , in

SAME DAY FLOWER DELIVERY : MAKE YOUR FLOWER GIFTING SURPRISINGLY WORTHWHILE | LITTLE FLOWER HUT |  The gift of flowers is among the best things you can give to someone special on their special day. It is always a thoughtful gesture to send Flower Delivery whenever someone celebrates birthdays, anniversary, graduation, or special events. In your gifts of flowers, you can always trust the Florist Little Flower Hut to have the flowers delivered on time and in the best condition. If you want to make your flowers surprisingly worthwhile, you can choose the same day flower delivery option. Here are some of the things you can do to surprise your loved one with the gift of flowers:


Send flowers on the same day even without occasion.
There is no need for occasions in sending same day flower delivery. If you want to surprise your loved one on ordinary days, or if you want to make boring days to become brighter and happier, let the florist in Singapore help you through the surprise florist delivery that you are planning. The flower shop has the best and high quality flowers for your flower gifts and a wide variety of gift items for your surprise gifts. 

Send flowers and surprise the celebrant.
The flowers that you choose to send on special occasions or events will surely surprise the celebrant. You have a choice to customize a flower arrangement or a special hand bouquet to let her know that you really think of her as she celebrates the occasion. You also have a choice for same day flower delivery, in case you are left on the last minute of buying wonderful gifts for the celebrant. With the gift of flowers, whether on express or same day delivery, you can convey your heartfelt messages and greetings in such a surprising way.



Send flowers with gifts. 
Sending flowers with gifts is also a worthwhile surprise to the person you love on occasions or on any ordinary days. There are hundreds of gift items to choose from at the flower shop in Singapore, and you can always make your gift uniquely surprising through the help of the florist. The florist has ideas and ways to make any event more memorable for the celebrant with same day flower delivery, as well as with the beautiful gifts to pair the lovely fresh flower bouquets. The special Flower Delivery is a worthwhile gift and a perfect surprise for someone you love the most on his or her special day. 



8/13/2019

ANAK DERHAKA! ADA HATI NAK JADI KAYA

by , in

Assalamualaikum

"ANAK DERHAKA! ADA HATI NAK JADI KAYA" | Setiap orang mesti mempunyai jalan cerita hidup masing masing bukan? dibawah ini dikongsikan cerita mengenai pengasas Seri Lady sebagai pengajaran untuk anda.

Puan Ju atau lebih selesa dipanggil ‘Ummy Ju’ 39 tahun. Aku membesar dgn melihat kesengsaraan,kepayahan ,ketabahan serta kesabaran hidup ummi dlm mencari rezeki membesarkan kami adik beradik..

Dalam keadaan membesar ini lah aku byk belajar tentang erti ingin berusaha untuk mengubah kehidupan family aku terutama ummi.. kerana x ingin ummi aku susah selama nya kerana membesarkan kami…

Ummi membesarkan kami dgn berniaga kantin kilang.. Dr zaman sekolah aku dh mula bekerja part time untuk bantu ummi & adik beradik.

Wanita ini nekad untuk membahagiakan Ibunya,setelah melihat keperihan Ibunda nya, Puan Sharifah Rauzah,68



Sangat menjadikan Ibu nya Idola & Inspirasi sepanjang kehidupan dan Perniagaan nya, Puan Jue meletakan segalanya adalah IBU nya dihadapan..

PADA TAHUN 2017 NEKAD UNTUK MENGHASILKAN PRODUK ‘SERI LADY‘ BERMULA HANYA KERANA KEBENGANGAN MEMPUNYAI SUSUK TUBUH YG AGAK BERISI, DAN TERUS MENJADI PEMBAKAR SEMANGAT UNTUK MENERUSKAN PERNIAGAAN WALAU BANYAK DUGAAN YANG HARUS DITEMPUHI.


BERKAT KESABARAN & TIDAK MELUPAKAN SUMBER INSPIRASI IBUNYA, TERUS MENJALANKAN PENIAGAAN SERI LADY SEHINGGA KINI, MALAH TELAH MEMPUNYAI SERAMAI 70 AGEN JUALAN YANG BERKUALITI SERATA MALAYSIA, SINGAPURA, INDONESIA & BRUNEI.




SEBAHAGIAN AGEN JUALAN YANG SENTIASA MENJADI TULANG BELAKANG SERI LADY, MALAH AGEN JUALAN JUGA MENJADIKAN ‘PUAN JUE’ SEBAGAI SUMBER INSPIRASI KERANA SIFAT RENDAH DIRI & KETABAHAN MENAIKAN PERNIAGAANNYA..





BUAT PESANAN BERSAMA TIDAK KIRA KITA BERKERJA, LEBIH LAGI PADA YANG MENJALANKAN PERNIAGAAN SENDIRI, KALAU MASIH ADA IBU, JADIKAN LAH IBU KITA SUMBER INSPIRASI KITA, KERANA MEREKA ADALAH PELAJARAN YANG SANGAT MAHAL UTK KITA JADIKAN SUMBER INSPIRASI. ‘ ANAK DERHAKA JANGAN ADA HATI NAK JADI KAYA ‘
HARGAI IBU YANG MASIH ADA, ❤️



MENGHADIAHKAN PAKEJ UMRAH RAMADHAN 2019 BUAT IBUNYA.


SALAH SEORANG ANAK DIDIK AZIZAN OSMAN (TITANIUM) BERSAMA 2 RAKAN KONGSI CIK NAZIRA SHARIFF & AIN HAMID.


BERSAMA SUAMI ENCIK ZAMRI, ANAK-ANAK YANG SENTIASA MEMBERI SEMANGAT & DORONGAN.


KELUARGA BESAR, PUAN JUE ADALAH ANAK KE 2 DARI 4 BERADIK.





Gambar Terkini Puan Juzailah Shariff Founder kepada Jenama SERI LADY












Anda perlu tahu tentang projek Bantuan Sara Hidup(BSH) yang dilaksanakan oleh kerajaan. eSemakan sedang memberi tutorial yang berkaitan tentang pelbagai aplikasi dan review online, terdapat juga semakan kelayakan BSH. Lawatilah eSemakan untuk mendapat panduan yang lengkap.

My Instagram