SKINCARE ROUTINE (OILY SKIN)


Assalamualaikum


SKINCARE ROUTINE (OILY SKIN) | Hi korang! haritu sha ada dapat satu komen suruh buat skincare routine untuk kulit jenis berminyak. sebenarnya takyakin nak buat entry ni, sebab sha takdelah pro pasal skincare pun - try and error jugak. sha memang pakai banyak jugaklah produk dan masih muka macam tu,selalu jugak orang yang tau sha guna banyak produk kan pastu dorang cakap guna je banyak produk tapi tak flawless pun hahaha jangan dengar cakap dorang! lantak dia nak pakai ke tak, kita nak pakai bukan guna duit dia pun :p

PRODUK YANG DIGUNAKAN


1. Freeman Feeling Beautiful Clay Mask Mint & Lemon - RM 17+
2. Garnier Pure Active Matcha De-Tox Pollution & Oil Deep Clean Facial Foam  - RM 10 +
3. Wardah Facial Scrub - RM 6+
4. Klairs Mid Day Blue Sun Lotion SPF40 PA++ - RM 77
5. NANO White Fresh Matt Moist  - RM 25 +
7. OXY, Oil Control Toner - RM 13.90
8. Safi Balqis Makeup Remover - RM 16 (2bottles)
9. Tea Toc Water Aloe Vera Soothing Gel - RM 17
10. Biore UV Aqua Rich - sample :p
11. Power 10 Formula PO Effector (serum) - RM 30
13. Black Sugar Mask - RM 20

sha memang dah terbiasa dengan skincare rutin sha sampaikan takboleh tinggal satu pun :3 sebab tu sha lambat gila nak bersiap kalau nak kemana mana. tapi sebagai manusia biasa, sha ada jugak malas dia, kalau malas tahap takboleh bincang tu sha tetap akan pakai toner - serum - moist tapi kalau tahap malas gila tahap takdak tahap sha guna aloevera gel tu je hehehehehe

STEP 1


PAGI - sha akan cuci muka sha guna garnier matcha tu, sebenarnya dah lama sha guna cleanser ni dari masa muka banyak jerawat sampailah jerawat hilang. setia betul sha dengan garnier ni tapi disebabkan nafsu yang membuak buak nak try cleanser lain, sha stop guna yang ni dan guna brand lain dan akhirnya jerawat naik dimuka dan meninggalkan kesan hitam :') sha tukar balik kepada garnier ni, adik sha pun guna jugak dia cakap best hahaha! memang best sangat sebab dia rasa cuci gila muka kalau guna cleanser ni

MALAM - bila balik kerja sha akan remove makeup sha dengan safi makeup remover ni, dulunya taksuka sangat tapi sekarang sha kenot live without it githew. sha ni jarang sangat pakai heavy makeup kalau gi kerja, tak nyempat nak siap pagi pagi hahaha jadinya cleansing oil ni jarang sha pakai kecuali haritu sha makeup tebel seharian! balik tu cuci dengan cleansing oil ni memang best gila sebab rasa dia menenangkan kulit kita. dan last sekali sha cuci pakai garnier tu balik. 


STEP 2


PAGI - lepas cuci muka haruslah pakai toner! toner ni sha susah betul nak setia tapi yang oxy ni best! rasanya pasni memang setia dengan dia la kot. lepas toner sha akan pakai serum, sha memang serum lover! dan serum yang sha pakai ni untuk pore, alhamdulillah memang nampak perbezaan :') serum ni sha beli kat althea, korang boleh la usha sebab dia macam jenis - pilihlah ikut masalah kulit korang ok! lepas serum sha akan pakai moist, wajib ye anak anak pakai moist tak kisah la kulit jenis apa pun, ni untuk kelembapan kulit korang


MALAM - repeat benda sama kecuali moist, kalau malam sha akan guna sleeping mask dari klairs ni. dulu malas betul nak pakai sebab rasa leceh, sekali pakai nampak hasil. sapa tak suka wey? bangun pagi muka glowing, kulit lembut semua hahaaha! (boleh search di blog sha, sha ada buat review pasal sleeping mask ni) sejak kejadian, sha jarang la skip sleeping mask ni kecuali malas tapi kalau malas pun sha akan guna jugak aloevera dari teatoc ni, sebab apa sha suka yang ni sebab dia jenis pump - mudah kerja berbanding dalam bekas!

STEP 3


step yang ini memang untuk siang je eh, malam takdak matahari so takyah la pakai hahahaha tapi percaya atau tak sha pernah pakai time keluar malam sebab dah terbiasa pakai :p i means kan macam pakai ikut urutan ha sekali ko pakai sunlotion malam malam, nak lindung dari cahaya bulan ke apa hahahaha. kalau tiap hari sha guna yang blue sun lotion, kalau nk g jalan jalan sha guna yang aqua rich hahaha bila entah nak beli yang real size :3

STEP 4


yang ini tak digunakan setiap hari ye anak anak, 2-3 kali seminggu. yang black sugar tu sha tak recommend kat orang yang ada jerawat sebab dia kasar sikit tapi kalau yang wardah okay sebab dia soft je. selalu yang black sugar tu sha guna sekali je seminggu, yang wardah 2 hari sekali. yang clay mask pulak baru je guna dua kali, suka! bila pakai clay mask jangan biarkan dia betul betul kering tau! dia tukar warna pun dah gi basuh karang kulit jadi terlalu dry, selalu lepas guna dorang ni sha akan pakai aloevera gel.



kalau untuk sheet mask pulak, sha guna random brand je memang tak pernah setia dengan satu brand je sebab jenis suka mencuba. ada juga bila cuba pakai tiba tiba panas muka, sha mmg akan buang terus pastu cepat cepat cuci muka. tapi tu macam 1 dalam 50 la jadinya, selalunya okay jee. sheet mask ni sha akan pakai kalau sha nk jalan jalan esok tu hahaha sebab malas pakai sheet mask tapi suka beli :3

jadinya inilah skincare routine sha, sha takpernah cakap kulit sha cantik tapi ada la nampak beza dari dulu. kalau dulunya muka kusam sekarang dah berseri sikit :p kalau dulu jerawat penuh muka sampai semua orang ejek skrg alhamdulillah jerawat manja manja je selalu datang, kalau dulu pakai foundation pun nampak cakey sekarang nampak smooth je tapi orang taktau macam mana strungglenya kita kan :p jadinya sebagai pengakhiran post ni, sha nak tunjuk muka sha dulu dengan sekarang. beza gila sampai ex tak kenal HAHAHAHAHAHA ok bai :p




tapi gambar kat atas bukan sebab skincare la, sebab kemajuan phone dan cara selfie kahkahkah ok ok sowiii :p











47 comments:

  1. sedihnya dah lama cari biore uv dalam drugstore, tapi sampai sekarang tak jumpa.

    ReplyDelete
  2. try tengok kat shopee, watson punya mall πŸ˜‹

    ReplyDelete
  3. terima kasih sis sebab share

    ReplyDelete
  4. Serius sgt kagum dgn org yg boleh konsisten dgn menjaga kulit muka dgn byk produk ni...

    ReplyDelete
  5. banyaknya skincare routine dia.. memang sah lambat sikit tu nak bersiap hhii x pe akak faham, kita orang perempuan nak yang terbaik untuk kulit kita kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah lambat sangatttt kalau nak keluar urgent mmg tak pakai terus ha, sebab kalau pakai mesti nak kena tunggu dia serap semua dulu hehe

      Delete
  6. rajinnya. sye pon kulit muka teruk tapi mals tu lagi terok

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajin sebab meluat dengar orang cakap muka teruk >< *kerja tiap hari kena jumpa orang

      Delete
  7. Lebih kurang sama banyak je produk kita ni. Hehehe :D

    ReplyDelete
  8. Gee xbyk mcm sha guna hihi
    Btw best juga baca pengalaman org lain ni πŸ˜ƒ

    zianaeunos.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ni untuk siang malam ni :3 hehehe terima kasih

      Delete
  9. Byknya shaaa..gigih..k.fiezz setia dengan althea je..tu pun rasa leceh nk pakai step by step, contour cleanser..primer water & fixer cream...tpi guna jugak utk cantik..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sha dah try sample yang kak fiez bagi tu, tak sesuai pulak dengan muka :3 ingt nak beli jugak haritu

      Delete
    2. oo yea ke...tak pe la..dh ada hat serasi, maintain je hat tu...

      Delete
  10. Byknya shaaa..gigih..k.fiezz setia dengan althea je..tu pun rasa leceh nk pakai step by step, contour cleanser..primer water & fixer cream...tpi guna jugak utk cantik..hehe

    ReplyDelete
  11. Byknya shaaa..gigih..k.fiezz setia dengan althea je..tu pun rasa leceh nk pakai step by step, contour cleanser..primer water & fixer cream...tpi guna jugak utk cantik..hehe

    ReplyDelete
  12. Salam, jemputlah join contest di blog saya ya =)

    http://at-tarmizi.blogspot.com/2018/09/contest-isi-kotak-dialog-asif.html

    ReplyDelete
  13. mask dari skinfood memang best.hihi

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. kena rajin hahaha no i means terpaksa rajin hahahaha

      Delete
  15. haah beza la.. baguslah ex tak kenal..bhahahaha..
    akak ni dah 34 tahun muka masih berminyak.. haihh kena sentiasa ada tisu nak lap-lap minyak kat muka ni. kalau tak berkilat shining-shining muka akak kau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takbagus jugak kalau tak kenal, dia kena tengok orang yang dia tinggal dah more better sekarang :p oh sha ada beli jugak haritu tapi lama lama malas nk guna haha

      Delete
  16. banyaknye skin care.. nak kulit cantik mmg memerlukan pelaburan yang besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha haah! tapi skincare ni susah nak habis kecuali cleanser, yang lain 2 3 bulan jugak la

      Delete
  17. banyaknya pakai..akak jenis malas nak cuci muka..Alhamdulillah bukan jenis kulit muka yang bermasalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya! sha selalu berharap kulit sha takdak masalah huhu boleh labur duit untuk makan haha

      Delete
  18. Ok that's too much of skincare but with the results, berbaloi la.. XD

    ReplyDelete
  19. banyaknya skincare sha...akk ni malasnya nak guna banyak2...kadang2 just guna pencuci muka jer...haha...bila lah nak rajin jaga muka

    ReplyDelete
  20. Homak aih.. manyaknya produk Sha pakai.. Akak pakai mask je.. Tu pun kadang-kadang..

    ReplyDelete
  21. Banyak jugak awak pakai skincare nie, tapi kalu dah serasi okey la kan.. Yang penting kita jaga kesihatan wajah kita..

    ReplyDelete
  22. Banyak jugak produk sya guna ye. Macam saya, jenis oily gak tapi buat double cleansing

    ReplyDelete
  23. wahh bagus lah, nanti nak try jugak lah cleansing oil tu nanti :D

    ReplyDelete
  24. Ok x vitamin e mask klairs tu? Hehe wishlist tu πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sangat 😍😍😍 sha punya pun dah nk habis, kena repeat la nnti huwa huwa πŸ’ΈπŸ’Έ

      Delete
  25. Rajinnya adik..patut laa makin cantik..

    ReplyDelete
  26. wow! banyak betul produk skincare. Benda-benda ni lah yang bantu kulit jadi lebih sihat dan cantik kan :)

    ReplyDelete
  27. Banyak skincare routine sha. That's y dapat kulit yang sha nak. Ika tak pakai sebanyak tu sebab kulit ika sensitif huu. Tapi ada yang certain produk sha pakai tu, ika pun pakai hehe.

    ReplyDelete