LANGKAWI - DAY 1


Assalamualaikum!

LANGKAWI - DAY 1 | Hi, after a long time tak update entry hahaha ok tipu je taksampai seminggu pun tapi mood nak menaip tu takdak, hilang, lesap. back to the topic, sha ada join rombongan cikyam ke langkawi baru baru ni on 30,31 Mac - 1 April. 

Sha diberitahu haritu feri kitaorang pukul 9.30 so dalam pukul 8 baru nak bertolak ke Jeti Kuala Perlis. perempuan kan? msti mestilah lambat. sebaik malam dah settle kemas cuma pagi tu ada jugaklah benda yang tertinggal hahaha -_- sebab? cakap nak bertolak pukul 8 kan? so 7.30 sha dengan nazirah baru nak pakai tudung apa semua tapi dorang dah panggil, kalut gila weh dan tertinggal lah telekung huhu. pastu yang best pulak haritu sha pakai shawl so sha bawak satu kerongsang dan satu peniti je pi langkawi hahaha T______T  tapi semua benda ni sha ingat bila dah ada atas feri hahaha omaigaddddddddddd

bila dah sampai Jeti Kuala Perlis tu, pi tayang muka cakap dah sampai pastu pi lah nak bersarapan. sha order roti canai dengan teh ais #tehais4lyfe hahahaha pastu kan...


terrajin pulak pi lap meja kotor tu. Allahu sedih tak terkata time tu hahaha baju putih pulak kan? macam kanak - kanak ribena betul lah sha ni -_- lepas tu nzirah kata takpa boleh tu satgi guna tisu basah lap dalam dalam sebab kalau dari luar lagi comot nanti. kk sha try chil, pastu sampailah roti canai


sha makan roti canai tak sekali kuah sebab takmau tertumpah lagi. pandaikan? >< pas habis makan kitaorang pi lah toilet nak cuci baju sha tu. yayy! berhasil, memang taknampak yang kotor tu hahaha. lepas tu pukul 9 macam tu rombongan cikyam pun naiklah feri sbab nak tengok seat apa semua, sebaik kitaorang punya geng naik awal, ada yang geng lain tu naik lewat sikit kan ya ampun dorang punya bising macam tengah gaduh hahaha. masa pi langkawi ni, dapat feri slow dan sempit haha so duduk jelah diam diam, ada jugak ambik gambar tapi takcantik sebab cermin feri tu kelabu hahahaha. lepas sejam 10 minit perjalanan kitaorang pun sampai, ye anak anak, lambat kan?


acah acah sikit padahal orang kedah ja hahaha. oh btw beg pink tu sha beli kat shopee rm 15! besar tau, boleh letak beg skincare, beg makeup & lain lain. ok pastu hahaha kitaorang tunggu pemandu pelancong kitaorang datang, bila naik je van tu kan dia dah start bercakap hahaha. kiranya dia mmg suka bercerita, setiap jalan, laluan, bangunan semua dia cerita. kadang best, kadang rasa annoyng sebab penat dengar tapi overall best! hahaha lepas dia ambik kami semua dia cakap nak bawak pi tempat penginapan kami tu untuk letak beg ja dan beg tu akan diangkat oleh dua orang ja. sebab kalau semua turun nanti jadi lambat hahaha ada betul sebenarnya apa dia cakap. lepas settle semua beg letak dalam bilik, dia bawak kami pi makan. taktau restoran apa tapi memang ramai gila. sha pun makan lah walaupun takhabis, sebenarnya ada ambik gambar tapi dah terdelete :') lepas makan dia hantar kitaorang balik tempat penginapan dan dia pi solat jumaat, katanya pukul 2 nanti dia datang hahaha pastu pukul 3 baru dia datang weh -_- but sokay, sebab nak berjalan kan, panas pun on je.

KILIM GEOFOREST PARK

ok gais, sha takpernah terfikir dek fikiran nakpi naik bot ronda ronda kat laut hahahaha. sha taksuka benda macam ni, tapi sebab ada dalam pakej rugilah taknaik kan? kitaoran ronda ronda kat Klim Geoforest Park petang tu, ye memang panas tapi best!!!!! selalu kalau pi langkawi orang nak pi pantai ja kan? dia bawak pi tempat ni, banyak benda jugak sha rasa sha takpi lagi kat langkawi ni. 


Allahu rasa macam mimpi hahaha, seronok tengok laut, tengok hijau hijau, tengok batu batu semua. rasa macam takpercaya LAGI! pemandu bot tu kan dia bawak bot macam kita bawak motor, boleh duk lek kiri lek kanan, mula mula tu memang seram jugak dengan takdak safety jacket tapi alhamdulillah selamat semua. dan bestnya dapat tengok helang depan mata! dia turun ambik makanan kat atas air (lol :p) sha ada post kat instastory, feel free to usha usha my highlighted on ig (@shfyqhazhr). 


ni kat kawasan yang sama jugak, kat sini dapat tengok ikan ikan yang dibela dan satu ja sha ingat, ikan pari hahahaha. ikan pari tu ada nama ok ; ali, abu dan sekor lagi tak ingt. sumpah besar gila. kalau buat asam pedas sumpah tak selera nak makan hahahaha. banyak jugaklah dia kenalkan ikan ikan kat situ dan ada yang bahaya. tempat tu macam best, siap ada restoran lagi tapi mahal takyah cakap la :p balik dari situ kitaorang diberi peluang bergambar dengan berbackground "KILIM GEOFOREST PARK" tapi gambar sha takcantik T____T so takmau share hahahaha

next,

PANTAI PASIR HITAM

masa sampai sini dah letih dah, bedak pe semua takdak dah kat muka hahaha. ye lah dah petang kan. tapi bergambar jugak, mana boleh lepaskan peluang kan. oh ya pasir pantai ni memang hitam tapi sha malas nak search sebab apa. dari yang sha dengar katanya sebab gunung berapi haha


tempat dia kalau nak bergambar memang cantik. ni salah satu yang sha suka la, sebab nampak hijau hijau hahahaha HEELLLOOOOO? I SUKA NATURE THINGS KOT?? hehehehehe. lepas bergambar, naik atas tunggu driver van bukak pintu fuh letih habis dah kaki pe semua. 

next,

PANTAI CHENANG

takpi langkawi lah kalau takpi pantai chenang ye dok? time tu dah pukul 7 macam tu, so dapatlah tengok matahari terbenam. pada mulanya ambik gambar kat tepi ja tapi disebabkan geram tengok budak budak tu main air, sha pun apa tunggu lagi. join lagi sekaki hahahaha lupa habis kaki sakit apa semua adoi


gambar kat atas ni masih boleh behave lagi sebab baru sampai kan. nak feeling feeling dulu ambik gambar dengan signboard belakang tu walaupun taknampak sangat hahahaha. belakang dua orang tu sibuk je kan hahahahaha :p lepas bergambar situ mulalah nak "rasa" air laut katakan


rasa macam nak terjun je dalam air tu, geramnya sha tengok. sebaik pikir takbawak baju ja sebab takrancang nakpi situ -_- lepas balik dari pantai chenang ni, terus ke masjid. lepas maghrib pi makan, sampai sambil makan sampai cari kerongsang. yelah esok tu ingat nak pakai bawal. sekali keronngsang takjumpa, beli shawl terus lah hahahaha. malam tu sha makan nasi goreng ikan masin dengan teh ais #tehais4lyfe. balik tu perut meragam, Allah menyesal gila makan hm. lepas makan terus balik tempat penginapan, mandi solat apa semua, relax relax atas katil terlelap lepas tu terjaga sebab taksedap tekak (eh) terus takboleh tidur, pukul 1.40am baru boleh lelap, orang lain semua dah sampai mana dah tidur. dah la esok tu nak bangun awal huhuhu. 


sekian, firstday sha di Langkawi. tetiba banyak idea nak karang panjang panjang macam ni hahahahahaha. nantikan second day pulak! bye ❤️







29 comments:

  1. Menarik....seronok baca perkongsian percutian kawan-kawan blogger...

    ReplyDelete
  2. alahai bestnya jalan-jalan dekat pantai,

    ReplyDelete
  3. Ai paling tak suka baju putih. huhuhu

    ReplyDelete
  4. uwaahhh, menariknya..lepas ni boleh ajak family pergi sini ^^

    ReplyDelete
  5. bestnya jenjalan langkawi. dah berbelas tahun tak jejak kaki ke sana. in shaa Allah nak jalan2 dgn husband pulak nnt ke sana bila ada cuti nnt

    ReplyDelete
  6. makan beronok tak ? rugi sampai langkawi tak try exotic tu..sedap kerabu beronok

    ReplyDelete
  7. Wah bestnyer pergi langkawi. Saya baru minggu lepas pergi ke sana. memang best. Bulan lepas pun saya pergi ke sana juga.
    memang best untuk sesiapa yang sukakan pantai.
    Teringin nak pergi lagi la pasnih

    ReplyDelete
  8. kat langkawi mmg ada mcm2 aktiviti yang kita boleh lakukan. selain tu akk mmg suka makanan tempatan dia terutama laksa tak pernah jemu

    ReplyDelete
  9. langkawi memang best. saya dah lebih 20x p sbb ada abang stay sana. Heeee tapi tak pernah bosan. mmg selalu excited kalau p langkawi. byk benda yg makin banyak tempat2 menarik yg viral huuu best

    ReplyDelete
  10. Dah lama tak pergi Langkawi. Menarik juga kalau datang sini. Banyak tempat yang menarik untuk dilawati. Cantik betul pasir kat pantai tu. Kena pulak dengan langit yang warna biru tu. Kalau ambik gambar memang lawa...

    ReplyDelete
  11. Seronoknya p langkawi main air tepi pantai..jelesnye.. lama sangat dah p langkawi..lebih 10 tahun dah..

    ReplyDelete
  12. wow banyak juga tempat ya ;khai aritu gi langkawi tak semua tempat dpt pergi, anyway gambar tu kalau dapat besarkan lagi baru puas tengok

    ReplyDelete
  13. shokknyaaaa jenjalan tepi pantai feeling2 ahahahha.. pstu selfie2..

    ReplyDelete
  14. Lama gila dah tak pi langkawi. Last rasanya 4 tahun lepas kot. Itu pun pi dengan kawan2. Rindu nak borong cokelat kat sana.

    ReplyDelete
  15. Langkawi memang best dan magical gila kot. Saya memang suka ke sana dan merayap ke segala ceruk tapi paling best adalah lepak di tepian pantai

    ReplyDelete
  16. I miss Langkawi. I wish to be back there again. Nasi dagang Pak Malau makan tepi sawah Tu best juga.

    ReplyDelete
  17. Lama betul tak pergi Langkawi ni. Rasa rindu nak borong coklat banyak2 & nak visit tempat sejarah kat sana.

    ReplyDelete
  18. Fuhhh panas lit lit tengok Cahaya mentari tu. Hehehe. Kalau ke Langkawi akak banyak spend masa kat duty free supermarket je. Hahahaha. Beli belah sepanjang 3 hari. Makan kat cenang senang. Pasar Malam banyak. Jimat sungguh duk Langkawi. Hehe

    ReplyDelete
  19. Seronoknya pi Langkawi. Byk tempat best kat sana. Last pi 2 taun lepas, tapi x sempat nak naik cable car sbb hujan. Bila tgk entri Sha ni buat rasa nak pi lagi.. bestt

    ReplyDelete
  20. Saye pun pernah ke Pulau Langkawi di gunung Macincang dan Kampung Mahshuri. Disana banhak destinasi wisata ya

    ReplyDelete
  21. Bestnya pergi Langkawi. Tak pernah sampai sana lagi. Tu yang leceh kalau pakai baju warna putih. Berisiko tinggi.. Hehe..

    ReplyDelete
  22. Such a long time I have not go to Langkawi. I miss the nice beach and the fresh air. Will plan to Langkawi soon.

    ReplyDelete
  23. bestnya pergi langkawi. antara tempat ainy tak pernah jemu pergi - langkawi lah. tahun ni belum pergi lagi. boleh pergi try benda lain pulak lah.

    ReplyDelete
  24. Lama tak pergi Langkawi teringin lah tapi kita ada kawan yang sediakan full package untuk percuti ker sana dari hotel, transport dan segalanya ada boleh contact kita..

    ReplyDelete
  25. Jalan-jalan simple macam ni pun best. Lepak tak kat pantai malam tu?

    ReplyDelete
  26. Long time didn't go Langkawi.. miss this place so much... Around your fun over there makes me even wanna go there very soon...

    ReplyDelete
  27. Seronoklah tengok Sha pi bercuti ke Langkawi..
    Banyak tempat sis tak pegi lagi, kena repeat nampaknya..

    ReplyDelete
  28. Tak permah sampai lg Kilim Geoforest Park. Next time ke Langkawi lagi mesti kena masukkan dlm list! :)

    ReplyDelete
  29. Nak gi Langkawi jugalah.. Best-beat tempat yang Sha share ini..

    ReplyDelete