NOVEL : BILA CINTA MILIK DIA


Assalamualaikum

NOVEL : BILA CINTA MILIK DIA | Hi again! disebabkan harini macam takbusy, nak update blog banyak banyak :p so berbalik pada entry sha yang sebelum ni [ FIRST TIME BACA NOVEL GUNA APP!] sha nak kongsi dengan korang novel pertama yang sha baca. semestinya novel cinta muahahaha



Bila Cinta Milik Dia by Sharina Elisa

Gadis genius secantik Rania tidak mengimpikan jejaka macho sebagai pelengkap hidup. Demi mencari cinta yang suci, dia menukar identiti menjadi gadis montel 130kg. Raqib, jejaka yang diminati Rania dalam diam bertindak mengherdik dan mencaci saban hari kerana bimbang gadis itu menyimpan rasa di hati. Adel Hauzan, doktor kosmetik muncul menawarkan peluang kepada Rania supaya mampu menjadi kurus dan jelita. Lima tahun Rania bersabar dengan kata-kata makian, dia jadi lelah dan mula membuat keputusan untuk menerima tawaran Adel Hauzan. Meski Raqib membenci, Rania tetap menjadi yang teristimewa di hati lima jejaka bersaudara. Kasih yang tulus itu meletakkan Rania sebagai yang teratas dalam carta hidup mereka. Sesiapa yang berani menyentuh si adik maka, buruk padahnya! Sehingga Adel bimbang hendak mendekat. Awal-awal sudah diberi peringatan. Maliqi yang yatim piatu dibesarkan bersama Rania sejak kecil menaruh rasa. Demi cinta yang tersimpul rapi, dia izinkan Rania mencari kebahagiaan selagi gadis itu tidak terluka. Pernah beberapa kali Rania muncul mempamerkan wajahnya yang sebenar. Kononnya, dia adalah Raudhah dan merupakan teman serumah Rania. Raqib yang tidak mengenali, mula jatuh hati. Mulalah dia hendak merisik perihal Raudhah daripada Rania tanpa mengesyaki kedua-dua pemilik nama itu adalah orang yang sama. Dah ni nak ke mana ni? Dengan bagasi besar ni? - Maliqi Aku ada misi - Rania Misi? Misi apa? - Maliqi Misi mencari suami - Rania

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

my honest review ; novel ni best gila! sha takbosan langsung baca sebab dia takdak konflik yang memerlukan sha fikir sekali haha. suka dengan kasih abang abang saudara rania yang sentiasa lindungi rania no matter what, seronok tengok sifat kekeluargaan dorang sampai sha teringin nak ada sedara macam tu lah haha, takdak pulak part yang sedih sedih sampai sha nangis ke apa. dan yang penting happy ending! 

start baca 22 Feb 2018 selesai 23 Februari 2018 (1pagi :p)

8 comments:

  1. macam best je crita ni...nk cari laa...

    ReplyDelete
  2. Baca sinopsis, rasa macam jalan cerita dia simple. Tak buat kita berfikir sangat haha. Menarik.

    ReplyDelete
  3. Menarik jalan cerita ni. Teringat cerita cinta kolestrol lakonan erra dulu.

    ReplyDelete
  4. Thanks, dear atas ulasan ni ^_^
    Jom follow fb page: sharina elisa novelist untuk baca karya terbaru saya <3

    ReplyDelete
  5. banyak sgt watak, pening pula baca sipnosis dia tapi bila baca your review i rasa novel ni macam menarik sebab suka tang part kekeluargaan tu..hihi

    ReplyDelete
  6. Best baca novel ini.. Sep sikit..

    ReplyDelete
  7. Pasaipa dia gemokkan diri dia hahaha. Ke cmna? haha nak kena baca ni. Thanks sha for sharing :) Hee

    ReplyDelete