NASI GORENG IKAN HARUAN KERING


Assalamualaikum

NASI GORENG IKAN HARUAN KERING | Hi, lapo pulak malam malam ni eh. bukak peti ais, ayam takda, ikan takda, ada telur dengan ikan haruan kering je 🀨 tengok periuk nasi, uish nasi ada lagi terus naik mentol haaa masak nasi goreng lah!


Jarang jarang tau sha masak πŸ˜‚ walaupun sha rasa semua orang tau ja nak masak nasi goreng ni tapi sha nak shareeeee jugek hahahaha

BAHAN - BAHAN
✨ Nasi putih (yang telah disejukkan & kuantiti suka)
✨ Ikan haruan kering (kuantiti ikut suka)
✨ Cili hijau (kuantiti ikut suka)
✨ Bawang untuk menumis
✨ Minyak untuk menumis
✨ Garam secukup rasa

CARA SAYA MENGORENG
🌼 Potongkan ikan haruan kering tu secara dadu
🌼 Potongkan bawang untuk menumis & cili hijau kecik kecik (sha buang biji cili tu)
🌼 Panaskan minyak & goreng ikan kering sampai masak
🌼 Buangkan sedikit minyak & tumiskan bawang beserta cili hijau (biarkan je ikan kering tu dalam tu sekali)
🌼 Dah naik bau, masukkan nasi
🌼 Tambah cili hijau sikit lagi & tambah garam
🌼 Done! sedia untuk dimakan ✨


Sekian resepi dari saya πŸ˜‚ since dah takda kerja ni why not belajar memasak kan kan :p

** ini masak cara saya
** kalau salah jangan marah saya πŸ˜‚

14 comments:

  1. Tak banyak bahan yang diperlukan. Kalau bahan kat dalam peti ais terhad, sesuai lah untuk cuba resepi ni. Tak payah pening-pening kepala.

    ReplyDelete
  2. akak tak pernah makan ikan haruan. semilang pun x.. keli je. tapi maybe kalo termakan tu ada sebab nampak sama je ahahah..

    ReplyDelete
  3. Boleh buat sarapan pagi dah ni. tapi tak da ikan haruan. mmm

    ReplyDelete
  4. uishh ni penambah selera makan. silap-silap bertambah nasi. hehe

    ReplyDelete
  5. br nk cari gambar ikan haruannya...

    ReplyDelete
  6. yumyum....
    yg simple tu la yang sedap tau... :)

    ReplyDelete
  7. sedap tuh, akak jarang sgt mkn ikan haruan... klu ikan haruan kering lg lah takde... tp dh jd ns grg msti sedap

    ReplyDelete
  8. wah lazat dan berkhasiat ni

    ReplyDelete
  9. rare ni nasi goreng ikan haruan..biasa dgr psl ikan haruan utk org yg dlm pantang

    ReplyDelete
  10. Wah.. Sedapnya ikan haruan.. Akak suka.. Boleh cuba nie, kebetulan ada stok ikan haruan kering kat rumah nie..

    ReplyDelete
  11. belajar masak dri skrg..nak kahwin nnti, senang..hehe

    ReplyDelete
  12. akak baru makan ikan haruan siang td.. sedapnya tngok sha masak nasi goreng ni. nnti boleh cuba resepi sha!

    ReplyDelete