Subscribe to my Newsletter

PENGALAMAN NAIK BAS SORANG SORANG!

Assalamualaikum

PENGALAMAN NAIK BAS SORANG SORANG | Hi! harini bersiaran dari Jelebu, Negeri Sembilan 😂 macam percaya tak percaya ja boleh sampai sini sendiri, sorang diri dari kedah! 

Hahaha saya ni memang dah 24 tapi pada mata family, saya ni macam budak 10 tahun 😂 kemana mesti berteman, takboleh keluar sorang tapi kalini memang nak try!

So lepas dah mintak keizinan, saya pun book la tiket. Pening jugak nak memilih bas mana paling okay, bas mana yang selesa. Dan alhamdulillah pilihan saya tepat sekali 😍 walaupun harga mahal sikit rasanya dari lagi dua bas tapi takpa sebab selasa sangat, asyik tidur je sepanjang jalan.

Ada 3 pilihan bas dengan berlainan masa which is Intercity Coach, Quickliner dan Cosmic. Dari orang orang yang selalu naik bas dari kedah ke nismilan, banyak cadangkan cosmic. Tapi bila bukak vote kat twitter dorang banyak vote intercity. Jadi sayapun pilihlah bas intercity ✨

Antara sebab sebab saya pilih intercity ; ada charger 🙄 tapi macam takleh guna je. Di cucuknya semalam, takde pape pun hahaha tapi disebabkan selesa, saya asyik tidur je hahaha so batteri pun takla habis kan. 

Bas intercity ni dua tingkat tau, tapi penumpang semua kat atas. Bawah tu tempat letak barang, dannn korang boleh pos motorsikal tau pakai bas intercity! Cuma dia tak behenti semua tempat la. Nanti korang boleh check tempat tempat yang dibehenti kat fb dorang. 

Menepatu masa tak? Tak. Hahahahaha kat tiket pukul10, 10.15 gitu baru sampai. Dalam redbus cakap pukul 4.30 dah boleh sampai, sampai pukul6 lebih 🙃 tapi macam saya cakap, disebabkan selesa atas bas macam tak kisah sangat walaupun lama hahaha 😂

Tempat duduk? Tempat duduk dia memang luas, boleh bawak turun seat ke belakang pastu bahagian kaki pun ada tempat letak. Kiranya boleh tidur dengan selesa la 😂 ke memang semua bas macam ni? Sebab first time kan naik bas jalan jauh, selalu dekat dekat je.

So secara kesimpulannya, saya berpuas hati dengan bas ni 😚 insyaAllah kalau nak datang lagi, bas ni akan menjadi pilihan 🤣🤣🤣 


ps ; lambat publish sebab busy :p

Post a comment

11 Comments

  1. saya dari zaman sekolah lagi dah lain negeri so naik bas sorang tu kira biasa je. Bas InterCity ni pernah naik sekali sebab nak bawak balik motor ke kolej dulu. ok je cuma tak punctual sikit tu biasa lah haha

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah syukur... Selamat smpi.. mmg cantik tengok bas Tu..

    ReplyDelete
  3. dah lama sis tak naik bas. sekarang ni kalau ajak naik bas memang malas betul, sakit pinggang duduk lama2..hehe

    https://www.tiarasaphire.com/2020/12/drama-indonesia-assalamualaikum-calon.html

    ReplyDelete
  4. Zaman sekolah tu dulu biasa lah..naik bas...bertahun dh xnaik bas ni...

    ReplyDelete
  5. moga lepas ni lebih selalu ke sana sini dik... akak dulu pertama kali naik bas sendiri masa belajar di jengka, kene ke kuantan lepas tu ke kl dari kl baru ke johor...
    pastu bila dah kerja kl kalau malas nk drive kancil balik johor akak naik bas, sebab dah ada pengalaman naik bas sendiri... skrg banyak dah bas yang selesa utk kita jln jauh, tak macam dulu2

    ReplyDelete
  6. I pun pernah naik bas sorang sorang balik kampung time belajar kat uni dulu, sometimes takut juga kan.

    ReplyDelete
  7. Akak dulu memang selalu naik bas sorang.. mmg best pengalaman mcm nie..

    ReplyDelete
  8. masa bujang dedulu selalu naik bas balik kampung hehe :)

    ReplyDelete
  9. Tahniah kerana dapat pengalaman ni

    ReplyDelete
  10. Kalau selesa memng best la. Tidur pun lena je

    ReplyDelete
  11. dapat juga merasa macam mana kan :)

    ReplyDelete