SUKATAN BAHAN UNTUK MEMASAK SATU KAWAH BUBUR ASYURA


Assalamualaikum

SUKATAN BAHAN UNTUK MEMASAK SATU KAWAH BUBUR ASYURA | Hi korang! sekarang kan musim orang buat bubur asyura kan, tadi ada makcik ni share sukatan bahan untuk masak satu kawah punya. so sha share kat blog, mana tau ada yang memerlukan! btw yang ini rasanya bubur asyura versi utara punya hihi

source : google.com 

SUKATAN BAHAN BUBUR ASYURA SATU KAWAH

1. Tepung Beras ( Cap Bunga) – 5 Kampit
2. Gula – 4 Kilo
3. Santan – 5 Kilo
4. Kacang Ais – 2 Kilo
5. Kacang Kuda – 1 1/2 Kilo
6. Kacang Hijau – 1 1/2 Kilo
7. Jagung – 10 Jantung
8. Pisang – 2 Sikat
9. Ubi – 2 Kilo
10. Tepung Beras (Dikisar) – 4 Pot Susu
11. Garam Kasar – Secukup Rasa



16 comments:

  1. penah rasa bubur asyura ni, tak baper nak kena ngan selera k.fiezz..bubur ni mcm2 versi ikut negeri,kan..yg k.fiezz rasa tu kelantan punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ikut negeri tapi yang ni negeri kedah punya kot haha

      Delete
  2. kaella suka juga dengan bubur asyura ni, kalau tengah lapar tu hah sedap jugak tu.

    ReplyDelete
  3. wah good recipe.. mama x penah buat

    ReplyDelete
  4. Tak pernah try buat bubur asyura sendiri, selalu makan yang orang bagi aje. Hahah

    ReplyDelete
  5. Kak ana tak berapa gemar bubur asyura ni. Tak tahu kenapa. Prefer bubur biasa je. Hehe

    ReplyDelete
  6. Yang ini mesti versi manis.. Ada juga yang versi berempah..

    ReplyDelete
  7. ooo ni bubur asyura versi kelantan ya

    ReplyDelete
  8. org org berpengalaman mmg power masak bubur asyura ni hee.

    ReplyDelete
  9. guna tepun beras ke xguna beras ye? ada dua jenis tepung beras ke tu? xpernah rasa bubur asyura letak pisang dan kekacang ni..versi selatan lain sikit.

    ReplyDelete
  10. igt dulu kakliez dudukalor setar merasa lah bubur asyura ni..tpkakliezsuka yang utara sebab letak nangka.. mmg sedap..

    ReplyDelete
  11. terbaek.. mesti sedap ni :)

    ReplyDelete