Subscribe to my Newsletter

POSITIF COVID19?!

Assalamualaikum

POSITIF COVID19?! | Hi! macam mana eh nak mulakan blogpost kalini ๐Ÿ˜… tadi pagi, tengah usha usha status kat whtsapp ternampak status adik, jarang dia update status kat whatsapp ๐Ÿ˜… bila tengok macam pelik je tempat diani.

lepas tu, ambik phone cousin terus whtsapp dia. tapi bukan macam saya yang whtsapp la, macam cousin yang tanya ๐Ÿ˜‚ beginilah conv 'mereka' padahal saya yang typekan ๐Ÿ˜‚

harini baru dapat tahu yang adik positif covid 19 ๐Ÿฅต last dia balik Kedah, dua minggu sebelum tarikh sepatutnya majlis tunang saya. seminggu sebelum tarikh majlis dia takbalik sebab ingatkan nak balik minggu saya tunang tu la, PKP pulak ๐Ÿคฃ

kiranya dah sebulan lebih saya takjumpa dia. dia kerja kilang di Penang, memang kebolehjangkitan tu sangat tinggi la. dulu masa setiap minggu dia balik tu, risau jugak ๐Ÿ˜‚ sampaikan bila dia sampai rumah terus suruh dia letak baju dalam mesin basuh dan mandi. basuh baju dia asing dari orang lain haha

terpanjang pulak bercerita, bila dia cakap dia positif terus saya whatsapp dia. konon kononnya cousin kitaorang la yang bgtau dia positif ๐Ÿ˜‚ bila ditanya kenapa takbgtau yang dia positif, dia cakap "bukan adik ada balik sana pun" ๐Ÿคจ๐Ÿ™„

kitaorang memang jarang whatsapp haha kecuali awal bulan, dia bankin duit untuk kegunaan rumah. lagipun sebelum ni setiap minggu dia balik, kalau whatsapp pun tanya balik hari apa semua. tapi skrg kan pkp, takkan nk tanya soalan macam tu pulak ๐Ÿ˜…

tapi syukur alhamdulillah, adik bgtau yang tempoh kuarantin dia dah nak habis. adik hanya kuarantin di pusat latihan zakat kepala batas, bukannya di hospital. kiranya dia bukan kategori teruk, risau jugak sebab dia perokok tegar ๐Ÿ˜…

tadi ada kawan bagitau, dia kerja satu kilang dengan adik. dah 3 kali buat swab test ๐Ÿ˜‚ lubang hidung dah boleh ganti dengan lubang hidung lembu ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ semoga Allah sentiasa melindungi mereka.

walaupun kes nampak makin menurun, kita twtap kena jaga sop yang ditetapkan, jangan leka, kita kena menang macam dulu. jaga diri semua! ✨


ps // im in a good term with my adik but kami jarang bercakap even masa dia still stay kat rumah 


Post a comment

5 Comments

  1. so true...bila positif tu memang kena stay positif, and org sekeliling pun. swab....adoi, ngeri bila ingat. kuarantin..pun kens stay strong & stay positif!

    ReplyDelete
  2. hehehe siap menyamar lagi heheheh...

    moga adiknya sentiasa dlm lindungan Allah, kesian mereka yang kerja di kilang dan di kawasan merah... berkali kene buat swab test

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah...moga baik² ja semuanya. Takut baca tajuk post tadi, la dah lega sikit la...

    ReplyDelete
  4. Bagus adiknya fikir positif je bila dapat tahu positif. Semoga semuanya baik-baik je. Aaminn
    Seram betul swab test tu. Tapi nak buat camne kan, kena juga lah menurut perintah.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..semoga Kita semua dipelihara. Penang mmang zon merah

    ReplyDelete