BUAT APA SELAMA SEMINGGU PKP?


Assalamualaikum

BUAT APA SELAMA SEMINGGU PKP? | Hi! harini hari ke sembilan kan perintah kawalan pergerakan? fuh taksangka boleh jugak duk diam diam dalam rumah. sebelum ni tanpa kira panas ke hujan ke apa mesti ada ja alasan nak keluar. korang macam mana? ok ke tu?


kalau tanya saya apa saya buat sepanjang seminggu lebih duk rumah ni, masak - makan - masak - makan hahaha! walaupun kat area rumah ni takda bekalan air waktu siang, tapi tak menghalang untuk saya masak xD sanggup oh, basuh periuk tengah malam asalkan siang dapat makan

tapi ada juga hari yang malas. macam masa mula mula perintah kawalan pergerakan mula dibuat, tetiba mulut lapar nak makan kuih raya hahaha terpaksalah order dari kawan yang duk Alor Setar, sebaik la dia memang nak balik rumah mak dia yang dekat juga la dengan rumah saya.

lepas tu kebanyakkan makanan memang masak sendiri. walaupun hari hari hampir sama sahaja menu yang saya masak, yang penting habis dimakan oleh anak anak kat rumah ni (adik & sepupu maksud saya). 


gambar 1 : kek chipsmore dua bahan 
gambar 2 : megi goreng
gambar 3 : nasi putih + telur goreng + ikan bilis sambal 
gambar 4 : nasi putih + ayam masak kicap


duk scroll scroll fb semestinya nampak menu menu yang menarik hati tapi masalahnya rumah saya kalau masak terlalu advance orang takmakan xD jadi saya mengambil langkah untuk masak secara simple begini, alhamdulillah licin!


gambar 1 : kuih raya order dari kawan!
gambar 2 : popia carbonara (RESEPI BACA SINI 1 | 2 )
gambar 3 : nasi goreng cabai mesin + telur dadar + ayam kicap
gambar 4 : teh ais pink + boba merah
gambar 5 : ais malaysia
gambar 6 : nasi goreng sambal belacan + sambal ikan bilis

selain memasak, saya juga ada keluar pi kedai yang berdekatan rumah yang takperlu menaiki motor tapi hanya berjalan, tapi ada satu kejadian yang terjadi hahaha masa dah sampai rumah tak ikut jalan yang disediakan tapi gatal nak lalu ikut jalan sungai yang kering! oh kalau nak tau sekarang sungai depan rumah saya kering yang tahap korang boleh jalan atas tu haaaa


selfie pada hari kejadian xD keluar pergi kedai dekat rumah pun still pakai mask dan bawak sanitizer ok! jangan risau <3 adoi="" ala="" baru="" buat="" buku="" dah="" dalam="" dapatlah="" di="" dia="" disuruhnya="" eja="" gambar="" haha="" itu="" juga="" kat="" ketiga="" latihan="" luka="" macam="" maklongkan="" maklumkan="" masa="" mengajar="" mengeja="" menghabiskan="" p="" pening.="" pertama="" pun="" saya="" sekolah="" selain="" seminggu="" sepupu="" tak="" tangan="" tapak="" tengok="" tu.="" tusyen="">

so setakat sahaja kot entry saya petang ni, jaga diri, jaga family, stay at home! semoga wabak covid 19 ni cepat cepat hilang sebelum tibanya Ramadan :)




10 comments:

  1. Fuyooo banyaknya menu.. samalah kita pantang perut lapar laju je ke dapur.

    ReplyDelete
  2. Masak masak masak la kejenya kN..
    Aduh lupa nk kirim bekas aiskrim kat laki akak

    ReplyDelete
  3. haii. stay safe awak. jemputlah singgah dekat blog kita

    ReplyDelete
  4. Sama aktiviti kita selama PKP ni kemas rumah, masak makan, masak makan seram nak tengok cermin, naik penimbang lagilah seram

    ReplyDelete
  5. mmg menu makanan byk masa time stay at home ni..smoga kita semua dilindungi dr wabak covid19

    ReplyDelete
  6. jaga diri sha <3 .. mcm2 boleh buat kan time bosan.. hehe

    ReplyDelete
  7. Saya pun asyik fikir makanan sahaja :)

    ReplyDelete
  8. bawah tu apa? main ejaan ke...

    ReplyDelete
  9. it has been two weeks now. almost

    ReplyDelete

My Instagram