RESEPI NASI LEMAK DAUN LEMUNI


Assalamualaikum


RESEPI NASI LEMAK DAUN LEMUNI 

Bahan - bahan :-

1 cawan beras (basuh dan tos)
2 cm halia (potong jangan sampai putus)
1 batang serai (diketuk)
1 helai pandan
1/2 camca teh lada hitam
1/4 bawang holand
3 genggam kelapa (diblend dengan 2 cawan air panas)
7 helai daun lemuni (blend sekali kelapa)
1 camca teh gula

2 camca teh garam

daun lemuni - sumber ; FB

Cara - cara :-

1. tumis halia, serai dan bawang holland sehingga kuning
2. masukkan beras dan bahan yang telah diblend (kelapa & daun lemuni)
3. masukkan garam dan gula
4. masukkan daun pandan yang telah disimpul
6. masak seperti nasi lemak biasa
7. apabila nasi sudah mendidih, kacau sekata
8. setelah nasi kering, masukkan lada dan kacau rata.

DAH SIAP~~~



 makan dengan ikan sambal pun sedap weh!

8 comments:

  1. Thanks for sharing , nanti kalau ada masa, nak try masak nasi lemak daun lemuni.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya.. Tak pernah pula nampak daun lemuni kat sini.. dah lama teringin nak makan..

    ReplyDelete
  3. Lain dari yang lain nasi lemak ni. Saya tak pernah nampak lagi daun lemuni tu😅.

    ReplyDelete
  4. waa sedap ekk..dulu pernah makan nasi lemuni aje, kat nasi 7 benua tu...tapi tak kena pulak dengan tekak...kalo buat nasi lemak, agaknya ok sikit kot...

    ReplyDelete
  5. menariknya... nasi lemak lemuni ni mmg tak makan ngn sambal biasa ke mcmne? tak pernah jumpa lah... tp biasa tgk kwn dr utara share resepi nih

    ReplyDelete