RESEPI MURTABAK MEGI MUDAH GILA TAPI SEDAP!


Assalamualaikum

RESEPI MURTABAK MEGI MUDAH GILA TAPI SEDAP! | hi! its me again with a recipe hahahaha mimpi apalah kan tetiba nak share resepi :p kononnya dah tak kerja, nak belajar masak tapi.... tu cuma konon konon jelah hahaha sampai sekarang takda belajar apa pun, sebabnya malas yang takhabis habis -_- cuma baru baru ni teringin so kita masak, masak apa? ha baca semula tajuk :p


ok. ye tahu resepi ni dah lama pun haha tah tah semua orang dah kan :p tapi iolls jenis tak berapa suka makan megi, pernah makan murtabak megi ni cousin buat haha dan dia buat taksedap :3 jadinya terus rasa daripada buat murtabak megi baik megi tu rebus macam biasa pastu masukkan telur kahkahkah tapi satu petang ni teringin pulak, jadinya terus pi beli megi dan telur so yeah ni resepi dia~

BAHAN BAHAN

- sebungkus megi (i pilih maggi kari)
- telur 2 biji
- bawang putih & bawang kecik (potong kecikkk)
- cili besar (takda cili yang kecik tu hahaha tanya mak ada tu je -_-)
- air untuk rebus megi
- minyak untuk goreng
- ayam goreng (potong nipis hahaha saja tambah)

CARA - CARA BUAT MURTABAK MEGI

 1. Rebus megi


2. Sementara tunggu megi tu lembut, potonglah bawang dan sebagainya tu



3. Bila megi dah masak, toskan dan masukkan dalam mangkuk pastu masukkan telur dan bawang & rakan rakan + perisakan dengan serbuk megi yang ada dalam bungkusan megi but if korang taknak letak pun its ok


4. gaulkan semua bahan, sambil sambil tu boleh panaskan kuali


5. bila minyak dah panas masukkan bahan yang digaul tadi dan bila sebelah dah masak, flip pastu dah perang sikit flip lagi sebelah haha pening kan? senang cerita sebelah 2 kali flip




6. dah siap!!!!!!




walaupun rupanya kurang menarik hahaha tapi sedap ok!!!! sebab tambah ayam goreng kot :p mula mula tu rasa macam takboleh habis so bagi la sebelah kat mak haha bila dah habis sebelah rasa takcukup pulak -_- and i think cili tu takperlu pun hahaha takpayah ada pun takpa, sibukkkk je. 

korang pernah buat tak? hehehhehehe


okbai!



18 comments:

  1. dulu waktu zaman universiti selalu buat..buat dengan romate..sedap je layan..hehee

    ReplyDelete
  2. tak pernah buat...tak suka murtabak sebab banyak bawang.. :p

    tapi kalo nak buat sendiri, bole la kecualikan bawang tu..ekekkeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha haah, takletak pun ok je haha letak benda lain :p

      Delete
  3. Ika belajar buat ni dengan adik lelaki ika. Sedap hehe. cumanya jrg jrg la nak buatnyaa sbb dekat rumah dh jrg beli meggi. Hehe

    ReplyDelete
  4. Adeh, Sha.. Napalah terkeluar entri yang membuatkan akak lapar.. hihi..

    ReplyDelete
  5. mmg sedap, kalau akak suka tambahkan lg tlr n sayur2 jd lg fluffy gitu ehehhhe

    ReplyDelete
  6. dulu time sek menengah.. nak dapat lencana pengakap yang memasak tu
    kena buat murtabak megi la. blur gila masa tu hehe =P

    ReplyDelete
  7. nampak sedap tu. tak pernah makan lagi murtabak maggi

    ReplyDelete
  8. Mama suka murtabah Meggie Ni tetiba terasa nak makan la plak

    ReplyDelete
  9. tak pernah buat..macam best plak sesekali layan murtabak megi..boleh la free2 nnti,k.fiezz cuba...buat minum petang..

    ReplyDelete
  10. halah.. halah.. terus lapar bila tengok entry Sha ini.. hahaha..

    ReplyDelete
  11. sedap nyer, sha :)
    weekend ni boleh kot buat utk anak2.
    last weekend buat kerabu maggi :)

    ReplyDelete
  12. tak pernah pulak letak bawang dgn cili sbb buat kosong gitu je selama ni. nanti boleh cuba

    ReplyDelete