11/29/2019

YAYYY DAPAT REDMI NOTE 8 AS BIRTHDAY PRESENT!

by , in

Assalamualaikum

YAYYY DAPAT REDMI NOTE 8 AS BIRTHDAY PRESENT! | Hi! (bukan birthday post) sebenarnya dah seminggu dah pun guna phone reno 8 hahaha biasalah jenis suka tangguh nak cerita kat blog :p kerja hakiki lagi penting hehehe so lets start!


cerita sebenarnya begini, dulu nak beli reno 7 sebab tengok aeril duk promote kan. well sha memang pengguna xiaomi (read : shio mee) dari Redmi 4A then upgrade Redmi S2, then bila decide nak upgrade lagi ada juga survey lain brand tapi tetap takboleh buat sha jatuh hati macam mana xiaomi buat sha jatuh hati aaaa gitu! 

jadi selepas berbincang dengan boss besar, dia pun oklah haha belikan as hadiah birthday 23/12 nanti (ye tahu lambat lagi). jadi lepas dah dapat persetujuan dan pembayaran telah dibuat, bermula penanti demi penantian! sha order petang 18/11, seller pos 19/11 dan sampai 20/11. macam biasalah sha kalau beli phone, beli online ja hahaha macam mana boleh yakin phone tu betul betul ok? pagi petang siang malam tengok youtube pasal review phone haha. then petang 20/11 tu pukul 5.30ptg ok barang sampai haih, thankyou la abang J&T sampai berhujan hujanan hahaha




sha pilih warna white sebab heloooo cantik ok? hahaha dengan variasi 4gb/64gb. actually nak ambik reno 8 pro tapi camera phone tu kat tengah :3

camera

full skrin

camera tebal baqhang

casing yang dapat dalam box

actually banyak lagi yang sha tak belek belek kat phone ni. busy katakan (busy tidoq). masa beli haritu reno 8 masih takdapat MIUI11 tapi semalam dah dapat update MIUI11 yahuuuu!



GAMBAR OK TAK?

okay sebenarnya yang ni penting kan? :p sebelum order haritu memang sha tengok kat youtube la pasal review camera phone ni, dan phone ni boleh install gcam! sebab tu yang bertambah yakin nak beli tu haha skrg ni masih cuba cuba nak ambik gambar pakai phone ni. well setiap phone ada la kelebihan dan kekurangan dia kan, phone s2 sha ada flash kat depan tapi phone ni takda~ sedih jugakla takboleh berbomerang kat tempat gelap haha. malas nak cakap banyak, bawah ni antara gambar yang sha ambik pakai reno ni






actually pada sha kamera realme ok lagi, maksud sha dari segi warna dia la lebih naik tapi kalau kadang kadang tu macam melampau pulak warna dia haha! kalau camera reno ni warna dia macam kurang sharp tapi takpalah benda boleh edit :p

selepas seminggu guna phone ni, sha macam takda masalah sangat cuma nak upgrade charger adapter ke 18w ja tak jadi jadi lagi. oh lagi satu, bateri phone ni macam cepat sangat drain hahaha pastu sha macam duk fikir, ke sebab internet slow tapi sha duk paksa juga dia loading (logik ke) ahhh apa apa pun dah beli kan haha!


pesanan penaja : thankyou sayang! walaupun awak yang mula mula nak pakai reno 7 tapi orang yang dapat dulu :p semoga murah rezeki dapat upgrade iphone 11 macam awak nak! dan semoga cepat cepat masuk minang saya! eh hehehehehehe 👀👀🙈




11/25/2019

FILEM : DUA GARIS BIRU

by , in

Assalamualaikum

FILEM : DUA GARIS BIRU | Hi! akhirnya filem yang ditunggu tunggu dapat juga sha tengok! so filem ni berasal dari Indonesia. yang buat sha tertarik nak tengok filem ni sebab cerita dia pasal remaja haha well walaupun dah tak remaja sangat tapi kena la dengan jiwa. mula mula tau pasal filem ni sebab tengok tayangan perdana kat FB rasanya, terus rasa nak tengok nak tengok nak tengok jugak!


SINOPSIS DUA GARIS BIRU

Dua Garis Biru menceritakan mengenai kisah cinta sepasang anak muda iaitu Dara dan juga Bima. kisah percintaan mereka yang penuh dengan tawa, gurauan serta romantik ini disokong oleh rakan rakan serta keluarga mereka. namun kegembiraan itu hilang seketika kerana digantikan dengan perasaan takut serta bingung kerana Dara disahkan hamil! segala sokongan dari rakan serta keluarga terus hilang. Dara dan Bima kemudian terpaksa menghadapi hal-hal yang tak pernah dibayangkan oleh anak muda yang berusia 17 tahun. Mereka juga mempertanggungjawabkan hal tersebut.

PELAKON DUA GARIS BIRU

Angga Aldi Yunanda, Adhisty Zara, Lulu Tobing, Cut Mini Theo, Dwi Sasono, Arswendi Nasution, Rachel Amanda, Ariella Calista Ichwan, dan Cindy Hapsari Maharani Pujiantoro Putri


PENDAPAT SAYA?

masa mula mula tengok tayangan perdana tu dah macam nampak la apa yang akan terjadi untuk the whole story. sha ingatkan sha takkan skip langsung masa tengok filem ni sebab mula mula rasa best haha tapi bila sampai tengah tu dah mula bosan~ sebab pihak family bima macam langsung takboleh buat keputusan apa apa dan kena ikut apa family perempuan tu decide padahal benda boleh bawak bincang aiyoo. lepas tu okaylah enjoy juga la. cerita ni boleh buka mata kepada remaja remaja yang taktau akibat kalau bergaul terlalu bebas. kesan yang dorang akan dapat tu, risiko kehamilan semasa usia muda dan macam macam lagi! sesuai untuk buat tontonan remaja bawah 18 tahun sebab cerita ni takda pun aksi yang keterlaluan pada sha. tapi ending dia huhu sha rasa akan ada dua garis biru 2! sha rekomen lah cerita ni, sebab cerita ni bukan pasal bercinta je tapi ada juga part kekeluargaan. ok sekian
11/25/2019

RESEPI : NASI GORENG TELUR MASIN

by , in

Assalamualaikum

RESEPI : NASI GORENG TELUR MASIN |  Hi! so harini nak share sikit menu nasi goreng yang sha baru try harini! actually adik sha lah, jenis hantu nasi goreng! dia kalau makan nasi goreng hari hari pun ok haha kita yang nak mengoreng nilah yang takda idea. semalam pi kedai nampak telur masin terus beli, 3 biji RM3. dulu last beli masa harga sebijik RM0.60 :3 jadi marilah mulakan, ohh blogpost ni akan bgtau bahan dan cara cara sahaja, takda gambar masa masak sebab saya takreti nak ambik gambar masa masak, maaf seribu kali maaf :/



BAHAN - BAHAN :-

nasi sejuk (saya guna 2 mangkuk nasi untuk 4 orang makan)
2 biji telur masin (direbus selama 10 minit, disejukkan dan hancurkan secara kasar)
beberapa biji cili padi
bawang untuk menumis
sedikit garam
sedikit kunyit (takletak takpa)
minyak masak

CARA MEMBUAT :-

1. panaskan minyak (jangan panas sangat takpa haha), masukkan bawang dan cili yang telah dipotong dan tunggu hingga naik bau
2. masukkan telur masin
3. masukkan nasi
4. gaul sehingga sekata then masukkan sedikit kunyit sebab nak bagi ada warna
5. masukkan garam dan dah siap~


maka inilah kejadian lepas nasi tu siap

zoom sikit

sebabkan rasa kosong sangat nasi ni haha sha decide nak add on something iaitu daging bakar! sedap baqhang! adik sha siap tambah nasi lagi padahal awai awai tu dia cakap "pelik pelik ja kaklong ni masak" 🙄🙄🙄

kepada yang takda idea nak memasak untuk sarapan ke makan tengahari ke boleh lah try hahaha pasni insyaAllah banyak lagi resepi nasi goreng coming soon hahaha sebab hari hari memang makan nasi goreng je sha ni :p

ok bai!

{schedule post}
11/18/2019

ORDER SUSHI DARI ANN SUSHIHOLIC

by , in

Assalamualaikum

ORDER SUSHI DARI ANN SUSHIHOLIC | Hi, kembali bersama makan makan bersama sapikah lagi~ so jumaat haritu ada order sushi dari perlis! sebabkan sha duk kedah jadinya kalau nak cod kena tunggu hari akak tu datang alor setar. tapi takpa, lagi memudahkan sebab senang sehala ja kan~


sha ni jenis kalau lapar apa apa mesti cari kat fb, mana tau boleh cod ke kan? tapi kebanyakkannya takboleh sebab jauh :3 so berbalik kepada sushi tu, sha ada order beberapa jenis sushi haritu dan total semua RM15.80, cod free! meh tengok sushi apa yang sha beli


sos dan wasabi

jonin set

onigiri chicken flos

inari salmon baked

- spicy chicken chezy baked
- salmon mayo
-chicken karaage


sebenarnya banyak lagi jenis jenis sushi yang akak ni jual, sha sampai berpinar pinar mata nak pilih siap google lagi! yang set kat atas tu ada yang merah merah tu sha taksuka haha so bagi adik. akak tu cod sebelum jumaat, sampai sampai je rumah terus taksabar nak makan. agak agak sedap tak? meh baca review

REVIEW ANN SUSHIHOLIC

harga sushi ni takmurah takmahal, rasa sushi ni sha bagi 4/5 bintang, kejadian sushi ni 5/5, servis 5/5. sha paling suka onigiri tu sebab selalu makan kat sushi world tu yang lobster hahaha sekali makan dengan serunding peh lain macam sedap dia. cuma yang sha perasan sushi sini macam keras sikit la, maksud sha nasi dia :3 tapi yang lain lain okay jurrr. sha siap nak repeat order lagi nanti hiksss

CARA NAK BELI

kepada orang Perlis rasanya hari hari ada cod, kepada orang Alor Setar dan seangkatan dengannya boleh ws akak ni bila dia boleh cod. boleh rujuk contact kat bawah :-



sekian, dari peminat sushi :3

11/15/2019

SEDAPNYA DURIAN CREPE BY RABISUGARFLOUR

by , in

Assalamualaikum

SEDAPNYA DURIAN CREPE BY RABISUGARFLOUR | Hi! haritu selepas demam yang agak teruk, teringin gila nak makan durian crepe haha kita ni jenis kalau teringin apa apa terus cari kat FB mana tau ada yang boleh delivery kat kita yang stay kampung ni huhu jadi cari dan cari dan cari, jumpa! yayyyy!


tapi masa mula mula jumpa tu teragak agak juga nak beli sebab kesian pula dia nak datang dari jauh tapi order satu saja pastu satu hari tu dia ada post kat fb cakap delivery 1 pack pun free! ahhh tunggu apa lagi kan,terus whatsapp dan petang tu dapat durian crepe yang diingin inginkan hahaha.

kita rasa la kan, jenama rabi sugar flour ni terkenal juga la sebab sebelum ni selalu juga dapat bekas yang ada sticker dia haha. maybe sebab tu ada ejen tiap negeri, mungkin la mungkin hahaha. 


ok tengok gambar ni pun dah terliur kembali haha. 1 bekas ni RM15 so jatuh 1 biji RM2.50. kita ni jenis kalau bab makan, tak berkira sangat haha so mahal pun mahal la. 



inilah rupa durian crepe yang menyelerakan dan sangat menarik perhatian hahaha! warna kuning baqhang takkan tak menarik. masa beli tu penjual dia ada pesan, kalau taknak makan simpan dalam freezer. mula mula tu ingtkan boleh la simpan sampai esok ke apa sebab sorang je makan. rupanya tak! lepas ulang ulang pastu sedar sedar eh dah habis????

REVIEW :

kalau tengok dari rupa memang kita bagi 5/5. rasa pulak 4.5/5 sebab masa mula mula dapat tu isi durian dia keras sangat haha macam makan keropok :p tapi cream tu sedap! harga pulak kita rasa okay je kot sebab sekarang kan barang mahal. penjual dia peramah, mudah nak berurusan. so overall kita bagi 4.7/5


kepada orang Alor Setar, Jitra, Pendang dan Perlis kalau nak beli durian crepe ni boleh contact terus di FB Mohd Izwan Mohd Ilias

11/14/2019

LIRIK LAGU MELURUH | ALYAH (OST CEMBURU SEORANG PEREMPUAN)

by , in



LIRIK LAGU MELURUH | ALYAH

Diamku tak bererti aku akur
Diamku tak bererti aku hancur
Isi hatiku bukan menzahirkan kita
Semua menjadi rahsia.

Haruskah aku meluruh
Bagimu dosaku hina tak terhitung
Biar kali yang terakhir ku bertanya
Apakah sebenar yang kau inginkan dari diriku

Senyumku bukan kerna aku gembira
Senyumku bukan kerna aku bahagia
Setiap waktu jiwaku meronta resah
Merengkuh cinta yang makin tersisa
Haruskah aku meluruh

Bagimu dosaku hina tak terhitung
Biar kali yang terakhir ku bertanya
Apakah sebenar yang kau inginkan dari diriku

Ku berikan kau segala di atas nama cinta
Ku percaya bahagia kan jadi milik kita
Tiada yang aku pinta hanyalah keikhlasan jiwa
Tapi semua dusta

Haruskah aku meluruh
Bagimu dosaku hina tak terhitung
Biar kali yg terakhir ku bertanya
Apakah sebenar yang kau inginkan dari diriku
11/12/2019

RESEPI : AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

by , in

RESEPI : AYAM MASAK LEMAK CILI PADI



BAHAN BAHAN :- 

Ayam 1 ekor
Kentang
Tomato
Daun kunyit
.
Bahan diblend kasar/ditumbuk
Bawang merah 5 ulas
Cili hidup merah 8 tangkai
Cili padi hijau 15 tangkai (kalau taktahan pedas boleh guna 7 tangkai)
Kunyit hidup setengah inci
Garam
.
Santan pekat setengah cawan
Santan cair 1 cawan
(guna santan fresh baru sedap tp klau takda, boleh guna santan kotak)


CARA MEMASAK :

1. Tumis minyak dengan bahan yang ditumbuk 
2. Masukkan ayam, kentang dan santan cair 
3. Kacau dengan api perlahan sehingga mendidih
4. Setelah mendidih masukkan santan pekat dan tunggu sehingga mendidih lagi sekali
5. Masukkan tomato dan tabur daun kunyit.
*kalau pekat sangat, bolehtambah air ikut selera masing masing 

11/10/2019

JALAN JALAN PERLIS!

by , in

Assalamualaikum

JALAN JALAN PERLIS! | Hi! susah betul nak wujudkan satu blogpost pun hahaha. so 25 Oktober lepas, macam biasa join group makcik makcik pi jalan jalan. kalini perlis menjadi pilihan. so pada hari kejadian kami akan pi tiga tempat iaitu Gua Kelam, Padang Besar dan Tasik Melati.


GUA KELAM

selalunya kalau gi jalan jalan bertolak awal pagi ataupun malam, tapi kalini bertolak pukul9 haha rasa macam pelik jugakla :3 perjalanan kitaorang nak ke Gua Kelam ambik masa sejam lebih juga la, biasalah singgah stesen minyak la itu la ini la haha lagipun memang tak terkejar apa apa pun, so takpala slow slow pun. jadi 10.30pagi sampai kat depan pintu masuk gua kelam tu. turunkan barang apa semua, bahagi bahagikan barang untuk masuk ke dalam gua tu. taksempat deh nak ambik gambar masa ni, banyak keluarkan tenaga je hahahaa jadi dipendekkan cerita, masuk gua, makan makan, mandi mandi, ambik gambar then keluar semula lepas zohor.


 

 

 

 









tak mandi pun haritu sebab malas, renyah hahaha jadi perati jelah budak budak tu mandi tapi geram jugak dan sedikit menyesai hahahaha. tapi kalau mandi takda la masa nak ootd yedok :p last masuk gua kelam lepas SPM dulu which is 5 tahun lepas, banyak juga la beza kat belah dalam taman tu. suka yang dulu lagi!

PADANG BESAR

lepas dah berseronok ronok (baca : letih) kat gua kelam tu hahaha teruskan perjalanan ke padang besar, masa ni dah letih dan mula takdak mood dah hahahaha lemah lah sapikah ni! sampai ja padang besar, dorang bagitau pukul4 nanti kumpul sini balik. masuk je tempat tu terus nampak kedai makan! tanpa membuang masa apa lagi, pi situ order pulut ayam dengan lokching



total lost : rm22.50

total lost : RM 5

settle penuhkan perut, jalan jalan jugak la dalam tu tengok apa nak beli. beli buah tangan sikit kat geng which is dompet kecik pastu beli air arabus dengan meiji dengan kudap kudap sikit. masa ni kan kenyang kan, nak ootd ke nak bergambar ke dah malas gila hahahaha. lepas settle beli barang terus naik bas, duk dalam bas sejuk sikit hahaha

TASIK MELATI

4.30 lebih juga la baru bertolak haha tau tau jelah kalau dapat shopping ni, lupa terus masa - tapi dorang la bukan saya haha! lepas tu singgah asar dulu then bertolak ke tasik melati. sebenarnya masa kat masjid tu hujan, lebat, sangat lebat tapi masa kitaorang nak bertolak tu hujan berhenti. masa kat tasik ada la ambik gambar 2-3 keping. cousin beli phone realme, cantik weh camera dia haha! gambar atas pakai camera kawan, bawah baru guna camera cousin

 

 


dengar cerita tasik melati ni kawasan tarikan tapi serious hari datang tu macam takda orang hahaha maybe dulu la kot. sekarang orang mana nak lepak tasik semua, semua dating ke apa kat mall jekkkkk (joke joke). so tasik ni tempat last kitaorang, then terus balik! cerita sebelum kejadian semua ni kan, malam tu sha takboleh tidur sebab sejuk! sejuk sampai tulang wehhhh, tapi tak tutup kipas sebab takut nazirah panas ke apa haha sebab dia tumpang tidur rumah kan, pukul4.30 baru tidur then 6,30 dah bangun tapi sepanjang kejadian tak tidur pun atas bas! tapi bagi efek juga la kat mood haritu. tapi malam tu pukul 10 terus lelap :p


semalam duk kira kira, perlis dah, penang dah, pasni perak pulak la :p okbai!

My Instagram