10/13/2019

RESEPI : PELBAGAI JENIS WANPAKU SANDWICH

by , in

Assalamualaikum

RESEPI : PELBAGAI JENIS WANPAKU SANDWICH | Hi! kalau korang perasan la, duk scroll fb mesti ternampak post pasal "wanpaku sandwich" kan? pastu mesti tertanya tanya apa benda wanpaku sandwich ni? wan paku jual sandwich ke 😂😅 lepas search kat youtube oh rupanya sandwich yang asal dari jepun. kalau tengok dari rupa sandwich tu, sekali makan memang kenyang cerita dia.


so nak share lah dengan korang yang teringin nak buat wanpaku sandwich ni, mana tau esok nak bawak bekal ke kan 😄 cara cara nak buat sama je, just susun susun semua tu then balut ketat ketat dan potong dua. cuma bezanya bahan bahan lah, ok jom tengok bahan apatu!

WANPAKU SANDWICH - AYAM GORENG


Bahan - bahan :-

roti wholemeal
isi ayam digoreng menggunakan olive oil
telur hancur
salad
mayonis (kewpie)
kobis ungu
lobak merah


WANPAKU SANDWICH SARDIN


Bahan - bahan :-

roti wholemeal
sardin
ayam rebus (direbus dengan garam)
telur hancur
bawang merah slice
salad
kobis ungu
lobak merah

WANPAKU SANDIWCH AYAM GRILL & TELUR HANCUR


Bahan - bahan :-

roti wholemeal
ayam grill
telur hancur (digaul mayonis kewpie)
salad
kobis ungu
lobak merah

WANPAKU SANDWICH AYAM GRILL & TELUR GORENG


Bahan - bahan :-

roti wholemeal
ayam grill
telur mata kerbau
mayonis (kewpie)
kobis ungu
salad
lobak merah

WANPAKU SANDWICH AYAM GRILL


Bahan - bahan :-

roti wholemeal
ayam grill
tauhu 
bean merah
mayonis(kewpie pink)
kobis ungu
lobak merah
salad

WANPAKU SANDWICH TUNA


Bahan - bahan :-

roti wholemeal
isi tuna tin (yg ada mayonis)
tauhu goreng(guna olive oil)
ayam rebus(rebus bersama garam)
telur hancur
salad
kobis ungu
lobak merah

**cara buat ayam grill : 
- kisar bawang merah+bawang putih+serai+stevia (pengganti gula) + cili kering blend
- perap ayam bersama bahan dikisar dan garam 


wah nampak macam mudah je kan? kalau ada bahan bahan ni kat rumah, esok dah boleh mula buat. mesti kenyang sehari suntuk ni. yang penting kena pandai pilih sayur bagi nampak menarik, confirm licin ditelan haha! korang dah try buat ke?







kredit resepi diatas dari FB (atas persetujuaan untuk dikongsikan di blog)
10/12/2019

CORNDOG? SEDAP KE? + RESEPI MUDAH

by , in

Assalamualaikum

CORNDOG? SEDAP KE? + RESEPI MUDAH  | Hi bersua kembali bersama saya! setahun sekali nak datang mood nak menaip. aduhai maleh sungguh malas ni. harini nak cerita pasal makan makan~ semalam scroll fb nampak post ada orang jual corndog. tanpa melengahkan masa terus whatsapp diatu hahaha



pastu sepatutnya cod pukul 5 tapi tiba tiba pkul3 cakap nak cod dah haha i is ok je, gi pickup kat satu tempat ni sebab malas nak suruh datang rumah hsshhshhs kang masing masing pandang beli apa la tu sapa datang la tu. bila dah sampai rumah terus nak goreng kakaka



jika dilihat pada rupa takdalah menarik sangat haha taktau la kenapa tapi itulah apa yang dirasa. actually tak suka sangat makan makanan goreng macam ni sebab nanti macam muak. sebagai contoh lain, cucur udang :3 ok lepas dah goreng, masa goreng tak ambik gambar pun hihu

ok jom makan!


seperti yang dijangkakan, tepung banyak dari sepatutnya hahaha rasa macam makan tepung dengan cheese yang sedikit je uolls. tapi tepung tu buat sha rasa muak :3 so pada sha tak worth la kalau beli 1 rm5 kalau macam ni, jadi buatlah sendiri gais, sumpah puas makan haahahhaa. nak resepi corndog mudah?

RESEPI CORNDOG MUDAH by ADIKFOODS

♨️BAHAN BAHAN (6 corn dog)

3 batang sosej- celur dan potong 4
1 ketul mozarella cheese (potong ikut saiz sosej)
1 paket tepung cucur Adabi (saya guna yang Bawang)
1 ⅓ cawan air
½ cawan tepung goreng serbaguna Adabi
2 cawan breadcrumbs - tanpa perasa (original)

♨️CARA CARA MENYEDIAKAN

1. cucuk sosej dan cheese berselang seli tapi pastikan cheese paling atas
2. bancuh tepung cucur adabi dengan air
3. gaulkan tepung goreng sebaguna dengan breadcrumbs
4. tuang bancuhan tepung (step 2) ke dalam gelas
5. celupkan sosejcheese ke dalam bancuhan tepung dan salutkan dengan breadcrumbs sampai mampat
6. simpan dalam peti sejuk (bukan freezer) 30 minit supaya cantik bila digoreng
7. goreng
8. sedia untuk dimakan!

kalau nak tengok versi video - klik sini
10/02/2019

MAYBELLINE SENSATIONAL LIQUID MATTE (02 SOFT WINE)

by , in

Assalamualaikum

MAYBELLINE SENSATIONAL LIQUID MATTE (02 SOFT WINE) | Halo! perempuan ni memang takboleh lari kan kalau ada sales 😂 so semalam sha ada jalan jalan kat guardian, konon konon nak "cuci mata" tapi taksangka pulak tercuci purse pulak 


sebenarnya dah lama tengok iklan lipstick ni duk lalu lalang kat fb. seronok la tu kan duk perangat sis suruh beli 🙄 haritu dah try swatch kat tangan dah semua shade memang rasa ringan je dan ofcos pasang niat nak beli tapi shade yang tinggal yang tak matching dengan warna kulit sha.



jadi semalam pi guardian tengok harga RM20! TERUS NAK BELI! hahaha tapi masa tu pun ada sikit jugak shade yang ada tapi bila try yang code 02 nampak macam "kena" dengan kulit sha. terus pegang dan pi bayar 🤣

BEST KE SENSATIONAL LIPMATTE NI?




warna? cantik! bau? wangi! tekstur? ringan!! tahan lama? boleh la! harga? murah! ada berapa shades? 10shades! 

so bawah ni gambar sebelum dan selepas makan

sebelum makan

bila dah kenyang 😂

pada sha lah, ok je kalau lipmatte macam ni😂 atleast tak hilang semua terus hahaha kalau nak touchup pun sikit jela tapi kalau tak touchup pun rasanya ok jurrr takda nampak terjejas sangat. petang tadi sba makan bihun sup daging pun, lipmatte ni tak terkeluar habis pun, memang keluar kat bahagian dalam tu je.

SUSAH TAK NAK CUCI?


ofcoslah senang 😂 sekali tekap makeup remover tu, hilang terus lipstick di bibir 🤪 lepas ni takda lah stress dah nak buang lipstick kat luar 😂

HARGA?
RM26.00 

NAK BELI LAGI TAK?

NAK!!! gila taknak 😂 harap harap ada lah orang hadiahkan ke 🤣 maybelline sponsor iolls ke 🤪🤪 tapi insyaAllah mampu beli sendiri kalau ada sales hahahaha 


korang dah beli belom? 🤪 guardian tengah buat sales tu! hihikk


10/01/2019

LIRIK LAGU SALAH APA AKU | ILIR 7

by , in


LIRIK LAGU SALAH APA AKU | ILIR 7 (Entah apa merasukimu)

Aku percaya kamu
Tapi lagi-lagi kau bohongiku
Kau telah tipu aku

Aku menyayangimu
Tapi lagi-lagi kau sakitiku
Kau telah khianatiku

Tak pernah ku sangka kau telah berubah
Kau membagi cinta dengan dirinya
Aku yang terluka, sungguh aku kecewa

Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu

Salah apa diriku padamu
Hingga kau tega menyakiti aku
Kau sia-siakan cintaku

Aku menyayangimu
Tapi lagi-lagi kau sakitiku
Kau telah khianatiku

Tak pernah ku sangka kau telah berubah
Kau membagi cinta dengan dirinya
Aku yang terluka, sungguh aku kecewa

Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu

Salah apa diriku padamu
Hingga kau tega menyakiti aku
Kau sia-siakan cintaku

Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu

Salah apa diriku padamu
Hingga kau tega menyakiti aku
Kau sia-siakan cintaku

Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu

Salah apa diriku padamu
Hingga kau tega menyakiti aku
Kau sia-siakan cintaku
Kau sia-siakan cintaku

My Instagram