7/21/2019

DR BEAU PURE NATURAL SKIN OIL : OIL SERUM PALING BEST!

by , in

Assalamualaikum

DR BEAU PURE NATURAL SKIN OIL : OIL SERUM PALING BEST! | Hi korang! selepas tenggelam beberapa hari, saya datang lagi dan membawa berita gumbira kepada siapa yang ada masalah kulit kusam, kulit berjerawat, kulit berjeragat, kulit muka mula berkedut kedut dan kulit yang jenis sensitif dengan semua produk? ha sini nak cerita pasal satu produk ni, memang 100% produk dari bahan natural


DR BEAU PURE NATURAL SKIN OIL

sha ni memang pencinta serum incase kalau korang nak tau la, tapi sha selalu taknak try oil serum sebab sha punya skin jenis oily. yelakan kulit jenis berminyak pastu nak guna produk berminyak lagi? nak goreng ikan ke tapi ni sha je rasa, lepas sha try oil serum dari Dr Beau ni terus sha nyesal tak cuba dari dulu lagi! huewaaaaa


KENAPA PERLU GUNA SERUM DR BEAU?

☁ Sangat sesuai untuk wanita Asia
☁ Meresap ke dalam kulit dengan pantas
☁ Bau harum dan wangI semulajadi
☁ Tidak melekit
☁ Rasa segar dan nyaman
☁ SesuaI untuk semua jenis kulit


KANDUNGAN YANG ADA DIDALAM SERUM DR BEAU?

Vitamin E yang merawat kulit.

Rosehip Oil yang melembutkan, melembabkan dan menjaga kesihatan kulit.

Argan Oil yang sesuai untuk semua jenis kulit akan mengawal lebihan minyak pada kulit dan bagus untuk kulit kering.

Almond Oil pula merawat set kulit mati dan menghilangkan kedut pada kulit muka.

Apricot Kernel Oil yang ringan dan menyerap dengan cepat berfungsi sebagai pelembap yang baik terutamanya untuk kulit yang sensitif.Ianya kaya dengan vitamin A, C dan E yang melindungi kulit daripada tanda-tanda penuaan dan kerosakan daripada matahari.

Wheat Germ Oil pula adalah salah satu sumber terkaya vitamin E, A dan D, protein dan mineral.
Evening Primrose Oil mengandungi asid lemak Omega-3 yang sangat bagus untuk kulit sensitif dan ianya memastikan kulit sentiasa segar dan selesa.

CARA PENGGUNAAN 


Bersihkan kulit muka anda, Setelah kulit bersih, teteskan Dr. Beau pada talapak tangan, kemudian, sapu dengan cara menggosok-gosok telapak tangan untuk membantu memudahkan penetrasi pada kulit. Seterusnya, usapkan ke seluruh atau sebagian kulit muka hingga batas leher secara merata. Terutama, pada kawasan yang biasa terlihat garis-garis penuaan.

** Pada pagi, Dr. Beau digunakan untuk menjaga kulit dari udara kotor sepanjang siang. Dan,malam boleh merehatkan dan memulihkan kulit.

TESTIMONI DARIPADA PENGGUNA






**untuk testimoni lebih banyak boleh usha FB page dorang (link dibawah)

ARTIS PUN PAKAI SERUM DR BEAU!




APA KATA SAYA MENGENAI SERUM DARI DR BEAU


sebenarnya sha dah giveup nak pakai produk sebab muka nonstop naik jerawat sebab hari hari hadap habuk :( tapi bila try serum ni terus sha rasa ada semangat githew nak teruskan jadi orang yang gilakan skincare keh keh! sebab apa tau? walaupun baru je guna serum ni, memang dah nampak kesan sangat dah. jerawat sha kat pipi dah kecut dan ada yang terus hilang ha hahaha lepastu kulit rasa moist je walaupun skrg panas sangat (cuaca tak menentu). tekstur serum ni pun best sebab cepat serap && wangi gila hahaha tenang je rasa bila apply serum ni kat muka. packaging serum ni pun macam susah nak jumpa hehe, selalu jumpa jenis dropper je. nak tau cemana bentuk serum ni kenalah tengok video kat atas :p

UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI DR BEAU :-

Website : www.drbeau.com.my
Facebook : drbeaumalaysia
Instagram : drbeau_official
Contact No. : 016 963 3443
Youtube : Teja Herbs TV


7/13/2019

SAFI BALQIS OXYWHITE WHITENING HYDRATION LOTION

by , in

Assalamualaikum

SAFI BALQIS OXYWHITE WHITENING HYDRATION LOTION | Hi! siapa ada baca status FB sha pasal Safi Balqis Hydration Lotion ni? hahaha sadis betul perjalanan hidup kitaorang! jadinya haritu balik kerja, bila letih ni semua benda tak kena kan, sekali sha terpusing lalu terpusing pusing la lotion ni kat atas lantai. pastu gi ambik tengok kepala dia dah terbelah dua hoho


masa tengok keadaan botol tu dah remuk dah hati ni hahaha taktahu la kalau sha je jenis kalau skincare/makeup rosak memang sedih teruk :3 tambah tambah pulak kalau masa tu takda duit nak beli baru! kahkah jadinya keesokkan harinya sha ajak kawan sha teman sha cari hydration lotion ni, lepas masuk 2 watsons dan 1 guardian akhirnya jumpa kat dalam tesco hahaha! yessssssss jumpa jugak so malam ni boleh terus pakai! 

rasanya sha dah takyah cerita pasal jenama Safi ni kan? rasanya semua dah tahu sebab jenama ni sha kenal sejak zaman sha masih sekolah lagi tau! ala masa masa kumpul duit sebab nak beli produk safi :p dan memang sampai sekarang sha guna produk safi ni, banyak betul produk dia ha.daripada penjagaan muka, badan rambut dan makanan tambahan!

𝓢𝓪𝓯𝓲 𝓑𝓪𝓵𝓺𝓲𝓼 𝓞𝔁𝔂𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮 𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮𝓷𝓲𝓷𝓰 𝓗𝔂𝓭𝓻𝓪𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓛𝓸𝓽𝓲𝓸𝓷



Nama produk : Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion
Kandungan : 100ML

kalau korang nak tau safi hydrating lotion ni merupakan gabungan antara penyegar dan juga pelembap, so maknanya 2 in 1 la! walaupun produk ni 2 in 1 tapi produk ni tetap akan bagi kesan yang optimun untuk kulit korang! pada sha kan bila produk 2 in 1 ni memudahkan sebab jimat masa :p

𝓚𝓮𝓵𝓮𝓫𝓲𝓱𝓪𝓷 𝓢𝓪𝓯𝓲 𝓑𝓪𝓵𝓺𝓲𝓼 𝓞𝔁𝔂𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮 𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮𝓷𝓲𝓷𝓰 𝓗𝔂𝓭𝓻𝓪𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓛𝓸𝓽𝓲𝓸𝓷




•  Memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dengan satu penggunaan.
• Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid
 Macro Hyaluronic Acid
 Nano Hyaluronic Acid
 Bio-Hyaluronate
 Oligo-Hyaluronic Acid
 Super Nano Hyaluronic Acid
•  Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
• Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE

𝓒𝓪𝓻𝓪 𝓜𝓮𝓷𝓰𝓰𝓾𝓷𝓪𝓴𝓪𝓷 𝓢𝓪𝓯𝓲 𝓑𝓪𝓵𝓺𝓲𝓼 𝓞𝔁𝔂𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮 𝓦𝓱𝓲𝓽𝓮𝓷𝓲𝓷𝓰 𝓗𝔂𝓭𝓻𝓪𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓛𝓸𝓽𝓲𝓸𝓷



🌻🌻 gunakan sebanyak 2 kali sehari iaitu pagi dan malam selepas mencuci muka!

𝓜𝔂 𝓡𝓮𝓿𝓲𝓮𝔀 𝓞𝓷 𝓣𝓱𝓲𝓼 𝓟𝓻𝓸𝓭𝓾𝓬𝓽


kalau mengenai packaging, sha rasa size hydration lotion ni dah sesuai untuk dibawa kemana mana (boleh muat beg) dan sha yakin botol ni takkan mudah bocor. apa yang sha nampak lepas guna hydrating lotion ni, kulit muka sha sentiasa lembab dan kurang berminyak. yang paling best bila cepat menyerap, rasa macam tak apply produk pun kat muka. kalau keluar mana mana memang sha akan bawak hydration lotion ni sebab takpayah bawak banyak barang :p harga yang mampu milik dan sha percaya semua orang mampu, insyaAllah!


korang boleh dapatkan produk ni di mana mana pasaraya terdekat/watsons/guardian atau secara atas talian di shopee/lazada!




7/09/2019

DUA HARI BERTURUT TURUT MAKAN DI MR DAKGALBI???!!

by , in

Assalamualaikum

DUA HARI BERTURUT TURUT MAKAN DI MR DAKGALBI???!! | Hi! wow tajuk macam woww kayanya hahahaha. so macam ni cerita dia, sekarang sha dah kerja balik tapi dalam sebulan je kot kerja ni, gaji pun taktahu berapa lagi so nanti jelah cerita kerja apa hahhaa bila kerja adalah cuti, jadi cuti minggu ni sha manfaatkan dengan spend time dengan geng & cousin. raya haritu taksempat nak sembang lama jadi kalini~~~


𝓼𝓪𝓫𝓽𝓾, 6 𝓳𝓾𝓵𝓪𝓲

kitaorang memang dah rancang sehari dua hari sebelum tu pastu awa cakap kawan dia nak datang rumah, mula mula ingat macam segan tapi dia cakap kawan dia ok je jenis senang masuk kepala, kitaorang ok jelah hahahha pkul 12 tghari mcm tu kitaorang bertolak keluar, tengah tengah jalan awa boleh terfikir nak makan nasi kandaq pastu dia cakap jom p penang kakakakaka tapi sebaik dia waras haritu, kitaorang cakap singgah aman jelah makan kat situ. jalan jalan jalan jumpa dakgalbi hahahha makanlah dakgalbi untuk day1~


untuk 4pax tapi makan 5 orang pun taklarat nak habiskan~


total lost inc service RM 139 tapi kitaorang kira sekepala RM 28 hahaha senang. not bad la, kenyang teruk kot makan situ :3 then lepas makan awa ajak main bowling, oh no no hahahhaa sha cakap nak karok jugak! jadi kitaorang pun gi la karok, ambik 2 jam RM 42/5 sorang RM8 hahahaha then sebelum balik singgah simple cafe then pulang~


total lost : RM28 + RM20 (2 casing + usb) + RM 8 + RM20 (makan kat simple cafe)

𝓪𝓱𝓪𝓭, 7 𝓳𝓾𝓵𝓪𝓲

harini keluar dengan cousin pulak, mula mula hantar cousin nak balik perak then terus ke Pekan Rabu kat Alor Setar. some funny things, sha takpernah ingat bila last jejak pekan rabu dan sha taktau pun kat mana pekan rabu HAHAHHAA boleh sampai situ sebab salah masuk jalan *tepuk dahi* then cakap la kat cousin yang sha ada voucher dakgalbi RM5 then dorang pun teringin nak try hahahhaa so yeah dakgalbi day2~





total inc service - RM5 ; RM71 tapi malangnya tak kena dengan tekak cousin hahaha sha okeh je, lepas makan zohor pastu terus ke Jitra, well bila guna google maps ni mesti ada yang tak kena HAHAHHA salah masuk jalan la apala aduhhh, sampai kat tempat kursus kahwin tu ambik sijil then terus ke Jitra Mall nak tengok Spiderman Far From Home. kalau kat jitra mall ni memang takpayah risau pasal seat, jaranglah full hahaha. settle spiderman, asar jap then gi cuci kereta, beli kain untuk pengapit then singgah maghrib, makan bihunsup then pulang.


full pack betul kan hari hari saya hahahaha pastu esok tu kerja~ tapi sha suka je bila sha free sha luangkan masa dengan family/kawan, sebab memang takleh beli pun masa dengan orang kita sayang ni, penat pun hadap jelah :p

p/s; kalau tanya sha suka yang mana dakgalbi tu, better yang atas kot hahahhaa okbai!
7/08/2019

IDEBENONE BRIGHTENING SERUM BY BELLFLOWER

by , in

Assalamualaikum

IDEBENONE BRIGHTENING SERUM BY BELLFLOWER | Hi! siapa sini peminat serum macam sha? sha kalau nampak serum je terus gatal tangan nak mencuba hahaha walaupun ada baca serum takpenting tapi sha rasa kulit sha perlukan serum, so dah dua bulan rasanya sha guna serum ni. yang penting nanti nak repeat! :p


𝓑𝓮𝓵𝓵𝓯𝓵𝓸𝔀𝓮𝓻

The main character of ‘Bellflower’ is you. We provide the most intensive and trustworthy skincare solutions with naturalism according to your skin troubles (dryness, trouble, oil-water balance, wrinkles, brightness).
  
1. For all your skin care problems you have, we find quickly and provides an intense and reliable solution.
2. We will always be grateful for your purchase and use, and we will develop better products faster and more continuously according to your product feedback.
3. Resolving your skin troubles and your clean and graceful skin is our goal and we aim to globalize to meet more customers.
4. Finally, the skin care assistant who is always with your skin happiness, the flower language of ‘Bellflower’ is sincerity, gratitude, grace. These are our final goals.

𝓲𝓭𝓮𝓫𝓮𝓷𝓸𝓷𝓮 𝓫𝓻𝓲𝓰𝓱𝓽𝓱𝓮𝓷𝓲𝓷𝓰 𝓼𝓮𝓻𝓾𝓶


𝓪𝓹𝓪 𝓲𝓽𝓾 𝓲𝓭𝓮𝓫𝓮𝓷𝓸𝓷𝓮?

Idebenone adalah sebatian antioksidan yang paling kuat dan berkesan yang ditemui buat masa sekarang dan telah dibuktikan bahawa mitokondria, yang terlibat dalam pernafasan sel, dapat meningkatkan pengoksidaan dan melindungi sel daripada tekanan oksidatif.

𝓫𝓪𝓰𝓪𝓲𝓶𝓪𝓷𝓪 𝓼𝓮𝓻𝓾𝓶 𝓲𝓷𝓲 𝓭𝓪𝓹𝓪𝓽 𝓶𝓮𝓶𝓫𝓪𝓷𝓽𝓾 𝓶𝓮𝓷𝓬𝓮𝓻𝓪𝓱𝓴𝓪𝓷?


Hydroxydecyl Ubiquinone (Idebenone) 600 ppm : bahan ini telah digunakan bagi mengatasi penuaan, melembabkan kulit, dan mengurangkan kedutan halus dengan mempromosikan sintesis kolagen.

Niacinamide 2% : Niacinamide adalah jenis Vitamin B3 dan memberikan kesan pemutihan yang sangat baik. Ia adalah ramuan fungsi pemutihan yang diluluskan oleh Kementerian Makanan dan Pentadbiran Dadah. Ia menunjukkan peningkatan pada tona kulit dan ia menghalang laluan melanin ke permukaan kulit, jadi ia akan menghalang kulit daripada menjadi gelap apabila disapukan ke kawasan di mana bekas parut atau tanda noda mungkin berlaku atau kawasan yang terdedah kepada cahaya ultraviolet.

Propolis Extract : Propolis adalah bahan yang dibuat oleh campuran lebah dengan jarum dan enzim mereka sendiri dalam bahan yang sama seperti resin (resin) yang diekstrak dari pelbagai tumbuhan untuk kelangsungan hidup dan pembiakannya. Bahan organik dan mineral (garam tak organik) adalah konstituen yang paling biasa. Vitamin mineral · Asam amino · Lemak · Asid organik · Flavonoid memainkan peranan penting dalam metabolisme sel, dan terpenes dan lain-lain memainkan peranan anti-kanser. Keberkesanan utama termasuk anti-keradangan, antioksidan, dan peningkatan imuniti.

𝓯𝓾𝓵𝓵 𝓲𝓷𝓰𝓻𝓮𝓭𝓲𝓮𝓷𝓽𝓼 : Water, Xanthan gum, Hydroxyethylcellulose, Carbomer, Glycerin, Glycereth-26, Dipropylene glycol, Butylene glycol, Niacinamide, Propolis extract, Lonicera japonica (Honeysuckle) flower extract, 1,2-Hexanediol, Carthamus tinctorius (Safflower) flower extract, Rosa damascena flower extract, Chrysanthemum indicum flower extract, Calendula officinalis flower extract, Oenothera biennis (Evening primrose) flower extract, Nelumbo nucifera flower extract, Lavandula angustifolia (Lavender) flower extract, Inula britannica flower extract, Sorbitan sesquioleate, Oryza sativa (Rice) extract, Glycosyl trehalose, Hydrogenated lecithin, Hydrogenated starch hydrolysate, Arginine, Caprylic/capric triglyceride, Hydroxydecyl Ubiquinone, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Adenosine, Disodium EDTA, Sodium hyaluronate, Tremella fuciformis (Mushroom) extract, Panthenol, Acorus calamus root extract, Perilla ocymoides leaf extract, Ascorbic acid, Lavandula angustifolia (Lavender) oil, Citrus aurantium dulcis (Orange) oil, Citrus limon (Lemon) fruit oil, Aniba rosaeodora (Rosewood) wood oil, Rosmarinus officinalis (Rosemary) leaf oil, Foeniculum vulgare (Fennel) oil


𝓬𝓪𝓻𝓪 𝓹𝓮𝓷𝓰𝓰𝓾𝓷𝓪𝓪𝓷 𝓼𝓮𝓻𝓾𝓶 

bersihkan muka dan guna selepas toner ; titiskan beberapa titis produk ke wajah setiap hari (pagi & malam)


𝓶𝔂 𝓻𝓮𝓿𝓲𝓮𝔀𝔀

first sekali yang sha suka pasal serum ni adalah tekstur serum ni yang tak heavy dan sangat sangat light. rasa macam takpakai serum pun, so sangat sesuai untuk sha yang letak banyak skincare kat muka :p selain tu, serum ni jugak cepat serap ke dalam kulit dan tak meninggalkan kesan berminyak pun! so far so good lah guna serum ni, boleh nampak tona kulit sha dah semakin sekata dan kurang bintik hitam! 



kalau korang nak purchase serum ni korang boleh usha website dorang ok!

7/03/2019

DIDUGA LAGI.

by , in

Assalamualaikum

DIDUGA LAGI. | Hi! rasanya macam dah lama sangat takbercerita pasal personal kat blog. semuanya disebabkan masa, disebabkan takreti nak bahagikan masa sha jadi taksempat nak update blog, nak bukak blogger.com sehari sekali pun kadang kadang taksempat. sampaikan cerita raya tahun ni pun belum update rasanya. sekarang memang more on instagram rasanya, tu pun ig story ja haha


kalau ada yang baca post sha sebelum sebelum ni, bulan april yang lalu mak dah tinggalkan kami jadinya memang takda nak bergantung kat sapa selain tok dengan makcik sha yang jaga sha dari kecil. 19 jun, makcik sha ada ws suruh ajak cousin bawak dia gi klinik ambik ubat sebab dia demam katanya tapi pagi tu takboleh sebab cousin ada kerja, then dia pergi klinik dengan jiran dia. petang tu sha macam biasa, gi rumah dia tengok dia baring je takpalah esok tu 20 jun sha bawak tok pi rumah makcik sebab tok nak tengok makcik, masa tu makcik takboleh cakap dah, dengar suara mengerang ja huhuhuhu jadi sha call ambulans, walaupun dia takmau pi hospital mula tu huhuhu bila ambulans dtg dia sendiri jalan naik. bila sampai hospital terus ke kecemasan la kan tapi sha tak ikut. ptg tu pakcik sha cakap makcik kena tahan wad, jadi kak ipar makcik yang nak gi tunggu malam tu sebab sha dengan hospital memang takut sikit.

ingatkan takda apa lah sebab masuk wad biasa je cuma makcik penat je. yelah sebab tekak dia bengkak, jadi susah nak bernafas. tapi malam tu, kak ipar makcik call cakap makcik kena masuk wad pemerhatian rapi which is yang 1 bilik ada 2 orang pesakit dan doktor + nurse, waris takboleh tunggu.masa ni entah la, tiap kali dapat call memang takut sangat :(

then 21 jun tu sha pi la hosp dengan adik sebab haritu adik cuti, sampai awal pukul3 macam tu, waktu melawat pkul 4.30 haha -_- tunggu punya tunggu, pakcik gi masuk tengok dulu dan doktor cakap nak bawak ke hosp sultanah bahiyah nak scan otak/dada dan sebagainya. ya Allah rasa nak rebah masa tu.... sha tak ikut jugak pi hosp bahiyah sebab dah nak malam kan, jadi malam tu pakcik sha yang tunggu.

22 jun tu sha pi hosp dengan kawan sha (thankyou azam!) kitaorang tunggu kat kecemasan tu dari pagi sampai petang huhuhu memang boleh masuk tgok tapi sorang sorang je sebab dekat zon kuning. masa ni makcik penat lagi, memang bergantung pada oksigen la tapi sedar. 

23 jun, haritu sha ada mesyuarat so taksempat lah nakpi tapi dalam pukul6 macam tu dapat call yang makcik dalam zon merah, ya Allah getar dia lain macam T____T takbehenti doa, ya Allah selamatkanlah makcik aku ya Allah. lepas dapat call terus call cousin cakap makcik dalam zon merah, dia pulak masa tu otw balik dari sp nak ke anak bukit. dia cakap takpa kang dia terus shot ke hosp. sha pulak google jalan nak ke hosp, boleh pulak ikut jalan jauh -__- bila cousin sampai dia cakap doktor cakap makcik masuk zon merah sebab dia penat sangat, doktor nak masukkan oksigen yang tinggi sikit. ya Allah masa tu dah nak maghrib tau, singgah masjid doa banyak banyak kat Allah semoga Allah permudahkan semuanya. bila sampai hosp, makcik dah masuk zon kuning balik. syukur :') pkul 10 macam tu baru balik, then pakcik call dalam pukul 11.45 rasanya - makcik dah masuk wad. alhamdulillah :'))))

24 jun - ajak kawan lagi (thnks again azam) pi tengok makcik kat wad, masa ni makcik nampak penat lagi siap pakai yang belon tu lagi (taktau nama haha) dan hari hari seterusnya memang sha akan ke hosp, ada jugak la hari yang takdatang sebab takda orang bawak. tapi memang akan tanya pakcik makcik macam mana

harini, alhamdulillah syukur makcik dah dapat balik rumah :') cuma taksempat nak gi tengok lagi ja hahaha sebab harini first day sha kerja :p makcik sha kena strok tapi rasanya yang mild kot (ada baca kat board tapi takpaham bahasa hosp) terkilan jugak la takdapat ambik makcik kat hosp td sebab kerja. kepada yang membaca sampai ke bawah ni, doakan makcik sha sihat seperti dulu kala, semoga makcik dipanjangkan usia, makcik yang jaga sha dari baby, makcik yang sanggup korbankan masa muda dia untuk jaga sha dengan adik. semoga Allah sentiasa pelihara makcik sha :')

p/s; andai sakit (demam/batuk/selesema) tolonglah gi ambik ubat/jumpa doktor. sekarang ni penyakit banyak sangat. semoga Allah sentiasa memberikan kita kesihatan yang baik



7/03/2019

LIRIK LAGU PULANG | INSOMNIACKS (OST QADA & QADAR FOR SNEK)

by , in


LIRIK LAGU PULANG | INSOMNIACKS 
Kenangan yang telah berlalu
Takkan ku lupa
Hanya engkau yang aku mahu
Sudah tentu
Kisah cintaku bersamamu
Tidak sempurna
Walau apa pun kita tetap akan bersama
Hariku lebih indah
Pabila kau ada ku menunggu
Kau pulang...
Pulang sekarang
Ku rindu wajahmu
Senyuman manismu sayang
Hanya ku pemilik hatiku
Tiada yang dapat mengatasi
Cinta kita apa adanya
Hariku... lebih indah
Pabila... Kau ada ku menunggu
Kau pulang...
Pulang sekarang
ku rindu wajahmu, senyuman manismu sayang
Pabila, bila kau tiada
Ku renung gambarmu
Menunggu sampai kau tiba haaa haaa
Where.
Where did you go?
I've got so much to say
So you can't go, go, go!
Tak bisa ku percaya
Yang engkau sudah tiada
Ku takkan menerima, kenyataan kisah kita...
Tolong
Tolonglah pulang
Kurindu wajahmu
Senyum mu yang sudah hilang
Pulang
Pulang sekarang... 
ku rindu wajahmu senyuman manismu sayang
Pabila bila kau tiada
Ku renung gambarmu menunggu sampai kau tiba wooo hoo…
7/02/2019

TANGLIN WALKS - THE TRAIL THAT RARELY TAKEN

by , in

TANGLIN WALKS - THE TRAIL THAT RARELY TAKEN | Tanglin is one of our island’s most salubrious addresses that comes with mega-sized homes displaying equally mammoth price tags. It nestles along the Orchard Road area and within walking distance to Singapore’s celebrated shopping belt and elegant landmarks and condominiums like the Boulevard 88 . Despite being one of the Singapore’s most central and upscale neighbourhoods, our Tanglin hides couple of stunning walks that will attract tourists and locals as if they have forgotten they are located in the heart of Singapore’s busiest district.


Trail 1: Phoenix Park to Tanglin Post Office
The trail that will bring you to a secret hideaway nestled among majestic trees and buildings. Let’s start off with Phoenix Park and stroll along the narrow concrete walkway down with one of the greenest pasture in Singapore. Phoenix Park is marked as historic site, it was built by the British to house their key offices of their colonial administration, completed in year 1949. 

This straight route charms you even more when you stroll along the Tanglin road that leads the wanderer to the heart of the Orchard Road belt, a mere five-minute drive away. Walk past the grand estates of lofty developments such as Tanglin Park, Tanglin Hill Meadows, Tanglin Condominium and a quaint little domicile called Michael Apartments. The riotous greenery keeps the scenic walk cool and refreshing that attracts joggers to work out along this route. Best part is the track is coolest in the early evening or after a refreshing rain. The estimated time for this walk from Phoenix Park to Tanglin Post Office span around 20 minutes.

Trail 2: Botanic Gardens’ Tanglin Gate to Tyersall Gate
As you enter this botanical UNESCO heritage site through Tanglin entrance’s stately gates, you will be transport to the green haven. The moment you step in, traffic noises are immediately cut off as you will be impressed by impressive old trees looming high and flowering bushes sweeping the garden’s earthy parts. 

The passage from Tanglin Gate to Tyersall Gate will bring you to a lakeside pagoda, a rippling lake and a mad shout of leaves and fronds that tumbles in every shade of green that is available from Crayola. Bonsai plants and succulents are line-up in this part of gardens. The trail will take you about half hour or more.

The first botanical garden then was setup by Sir Stamford Raffles who is also a keen naturalist, in 1822 on Government Hill at Fort Canning which is mainly to introduce into cultivation economic crops. Sadly, it was closed in year 1829 and, in year 1859, at the present Tanglin site a new garden was developed by an Agri-Horticultural Society, and later handed over to the government in 1874. From an ornamental garden with roads, terraces, a band parade area and even a small zoo, it has come a long way in evolving into a leading equatorial botanic garden of 82 hectares filled with major world crops like rubber trees and orchid flowers were launched. 

Trail 3: Dempsey Hill’s Nature Heritage Trail
A little bit of history here, close to two centuries ago, nutmeg trees thrived and bore fruit on a farm named Mount Harriet that comfortably spread on the hills of Dempsey. The idyllic milieu came to a diseased end when blight devoured the nutmeg trees and the plantation ceased.

Today, the old nutmeg plantations have transformed into Singapore’s version of London Knightsbridge, a genteel, sophisticated enclave squirrelled out of town’s sight, home to fancy restaurants, cozy cafes and first-rate watering holes. Beneath this epicurean veneer, Dempsey Hill still retains its rich heritage and is home to several featured trails, including the Nature Heritage Trail. 

This trek begins from St. George Church, which was Tanglin Barracks’ garrison church till 1971. Amble past the celerated White Rabbit, a fine-dining establishment settled in a former church. You would probably walk through little roads that bring you to the doorstep of stores specialising in furniture, antiques and some home decor items. The trail lasts as long as travellers wish it to, making it an ideal lazy afternoon spent exploring this cosy spot near the town. 


My Instagram